ЕК готви нов удар срещу САЩ в авиационен спор

ЕК готви нов удар срещу САЩ в авиационен спор
Инициативата на Брюксел е контрамярка – по-рано американската страна изпрати в СТО аналогично искане спрямо „Еърбъс“, желаейки да повиши митата до сумата от 10 млрд. долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предприе контраатака в авиационния спор със САЩ, като поиска да наложи вносни мита на американските товари в размер на 12 млрд. долара.

ЕК вече е отправила настояването си към Световната търговска организация в отговор на това, че Вашингтон е субсидирал производителя на самолети „Боинг“, предаде БТА.

Инициативата на Брюксел е контрамярка - по-рано американската страна изпрати в СТО аналогично искане спрямо „Еърбъс“, желаейки да повиши митата до сумата от 10 млрд. долара.

Експерти предполагат, че САЩ и ЕС чрез заплахи за санкции се опитват да повлияят на размера на държавната помощ за авиационната индустрия, пише вестник „РБК Дейли“.

През март СТО призна за незаконни получените от „Боинг“ субсидии и данъчни облекчения от САЩ в размер на 5,3 млрд. долара – държавната помощ за „Боинг“ е довела до това, че „Еърбъс“ е продал 118 самолета по-малко.

Ако организацията стигне до извода, че САЩ недостатъчно активно намаляват размера на държавните помощи, то пострадалата страна може да получи разрешение за въвеждане на търговски санкции, но разглеждането на спора може да отнеме няколко години.

Официално европейското искане ще бъде внесено за разглеждане на 23 октомври.

#СТО #Световна търговска организация #ЕК #САЩ #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници