Експерт: Руският иск за „Белене“ е част от дългосрочна игра

Експерт: Руският иск за „Белене“ е част от дългосрочна игра
Отношенията с Русия винаги са натоварени с много емоция и е трудно тя да се отдели от политиката, коментира още експертът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искът на руската компания „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсации след отказа от проекта АЕЦ „Белене“ е част от една дългосрочна игра, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Ако погледнем нещата реално, много е малко вероятно да се реализира в пълната си стойност. България има някакви предимства по отношение на Русия. Много е важно позицията да бъде ясно формулирана по отделните въпроси и те да не се смесват“, каза още Руслан Стефанов пред БНР преди началото на семинара по енергийна дипломация в София.

По думите му по-големите страни имат собствена геополитическа тежест – те са или производители, или големи потребители.

Страни като България, от друга страна, нямат големи възможности да създадат потребление и лежат на маршрутите на големите потребители.

„Отношенията с Русия винаги са натоварени с много емоция и е трудно тя да се отдели от политиката“, коментира още експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Той определи като най-балансирана реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев след обявеното решение на „Атомстройекспорт“.

„Аз бих следил и по-нататък какво казва той. При другите изказвания имаше политически нюанси, а не толкова експертно говорене“, подчерта Руслан Стефанов.

#Делян Добрев #Център за изследване на демокрацията #Руслан Стефанов #АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници