Товарни велосипеди тръгват из Варна

Товарни велосипеди тръгват из Варна
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Варна се включва в европейски проект, чиято цел е стимулиране употребата на товарни велосипеди. Тази година Община Варна е поканена да участва като  партньор в проекта City charger cargo byke ( оварно колело, променящо града) по програма „Хоризонт 2020” на Европейската комисия. Участието на Варна в проекта, заедно с още 20 европейски градове, ще бъде гласувано на днешното заседание на комисията „Финанси и бюджет” към Общинския съвет, предаде ДАРИК.

Представянето и приложението на товарните колела в града в голям мащаб се оказа голяма промяна за градовете, което допринесе за подобряване представата за колоезденето, повишаване на общото ниво на колоездачите (както за товари, така и за пътници), градското пространство се използва по-успешно и се подобрява качеството на въздуха, нивото на безопасност и качеството на живот, се посочва в концепцията на проекта.

Водеща организация в реализацията на City charger cargo byke е Австрийската агенция за изследване на мобилността, а партньори са 21 града в Европа. Сред тях са Берлин, Виена, Копенхаген, Осло, Лисабон, Кембридж, Страсбург и Дубровник.

Общият бюджет на проекта е близо 3,8 милиона евро. Индикативният бюджет на Варна към момента е до 50 000 евро, като съфинансиране не се изисква.

В дневния ред на днешното заседание на финансовата комисия е включено и предложение на кмета Община Варна да подпомогне финансово пострадалите от наводнения общини Бургас  и Камено като знак на съпричастност. От бюджета на местната община ще бъдат преведени 80 000 лева за Бургас и 10 000 за Камено. Средствата ще са справяне с щетите и подпомагане на пострадалите.

Осигуряването на средства за ремонтни дейности на пътя Варна – Добрич също фигурира в дневния ред на заседанието. Предвижда се от общинския бюджет да бъдат отпуснати до близо 5 000 лв. с ДДС за полагане на хоризонтална маркировка на пътната отсечка, попадаща в границите на града.

Бюджетната комисия ще разгледа и предложението търговските дружества с общинско участие в капитала да внесат в общинската хазна общо 600 000 лева от дивидентите си за миналата година. Сумата е планиран приход, срещу който е разчетен бюджетен разход.

Предвид финансовото състояние на лечебните заведения и социалната политика на Община Варна, кметът предлага същите да бъдат освободени от внасяне на дивидент от печалбата за 2016 г.

От годишните отчети на нелечебните заведения със 100 % общинско участие в капитала е видно, че положителен финансов резултат отчитат три дружества. „Пазари” е на плюс със 527 000 лева, „Дворец на културата и спорта” реализира печалба от 179 000, а „Обреди” – 117 000 лева. Планът на приходите е бъде изпълнен, ако и трите дружества отчислят 78,6 на сто от печалбата си. Това прави 404 736 лева за „Пазари”, 137 472 за „Дворец на културата и спорта” и 89 856 лева за „Обреди”.

Комисията „Финанси и бюджет” ще заседава в 14,00 часа. Заседанието ще е изнесено и ще се проведе в Икономическия университет.
 

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници