Иван Абаджиев - Папата на световните щанги

Иван Абаджиев - Папата на световните щанги
YouTube
A A+ A++ A

Иван Абаджиев е наричан Папата на световните щанги и завинаги ще остане такъв. Няма как някога треньор да създаде толкова олимпийски и световни шампиони. Вероятно не само в този спорт.

Но успоредно с признанието починалият тази сутрин велик българин получи и куп удари. Тежки удари. Предимно от българи. Ето събрана накратко една епоха в българския спорт.

Школата на кърския труд

Абаджиев започва със спортна гимнастика, но бързо осъзнава си таланта във вдигането на тежести. "Навлязох в спорта в годините на моето юношество, когато бях на 17 години. Борбата ми започна много отдава. Тогава, когато аз дръзнах да поставя себе си в екстремални условия, да увелича тренировъчния процес", казва той.

Започнах експеримент със себе си във време, когато се говореше много за умора, преумора, претренираност. Аз обаче установих, че човешкият организъм е способен на много по-големи физически натоварвания. Започнах подготовка - всяко свободно време в залата. Сумарно са ми се събирали около 10 часа на ден.

Но имах предпоставки. В детството си, на 13-14 години, трябваше да жъна от 5 часа сутринта до 9 часа вечерта. Когато „Слънцето спряно сърдито пече” и да не изоставам от големите. Това беше страшен труд, това беше робски труд.

Правех сравнение на чувството за умора. Умората беше по-значителна там, на нивата. А тук, в залата, за мен беше много спокойно. И това ми даде основание - това сравнение, да схвана, че големите физически натоварвания не са страшни, не се стига до претренираност.

Смятах моето приемане за незаслужено - в спортното училище. Затова аз се чувствам много задължен и трябва непременно да направя нещо. Да се изравня с другите. Това беше моето начало в спорта", спомня си години по-късно Абаджиев.

Първите успехи

Повече за великия треньор прочетете на Sporta.bg

#Иван Абаджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници