Депутатите решават за премахването на "Альоша" в Пловдив

Депутатите решават за премахването на "Альоша" в Пловдив
Източник: Wikimapia
A A+ A++ A

Много монументи у нас ще трябва да бъдат премахнати или маркирани със специални табели, ако бъдат приети на второ четене допълненията в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Типичен пример е паметникът „Альоша“ в Пловдив, предаде БНТ.

„Слава на непобедимата Съветска армия освободителка“ – гласи надписът на постамента на Альоша. Паметникът едва ли ще бъде демонтиран, евентуално ще се сдобие с табела, която „предупреждава“, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Пловдивчани обаче, особено по-младите, не го свързват с режима, а с лични спомени и една вече дълголетна традиция.

Нарочно замислена в пряка визуална връзка с Альоша е и Братската могила, която също носи символи на комунистическата епоха. Но и естетически достойнства – в проекта на архитектите Любомир Шинков и Владимир Рангелов и с произведенията на големия скулптор Любомир Далчев.

Несъмнено ще има още противоречия между първоначалните и днешните символики на монументи, между идеологическите послания и художествените достижения. Важно е да се намери правилният начин паметта да преминава достоверно към следващите поколения. А те дали ще се поучат, това не могат да предвидят нито историците, нито политиците.

#Закона #Альоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници