Немските медии: Плесница за Борисов! Имаме добра вест, ако това е негов край като политик

Немските медии: Плесница за Борисов! Имаме добра вест, ако това е негов край като политик
A A+ A++ A

Най-бедната страна в ЕС, корупция и протести, трудно съставяне на ново правителство, може би предсрочни избори, поражение за Борисов - това са ключовите елементи, които изграждат следизборната картина в България според световните медии.

На хората им писна от корупцията и лошото управление на кризата

"Плесница за премиера" - така е озаглавила коментара си в берлинския прогресивен ляв вестник "Тагесцайтунг" журналистката Барбара Йортъл, която добре познава България.

Авторката пише: "Очевидно на повечето хора в страната вече им е писнало от корупцията, от безсрамното обогатяване на шепа хора с власт, от гушкането със съмнителни олигарси и от обвързаността между политиката и правосъдието".

Йортъл смята, че правителството на ГЕРБ се е движело на зиг-заг в условията на пандемия, че въпреки растящия брой нови инфекции не е било последователно във въвеждането на ограничения, а сега плаща цената за катастрофалния мениджмънт на борбата срещу пандемията. Тя поставя акцент и върху резултата на друга партия: "Окуражително е, че националистическата партия ВМРО, която досега участваше в правителството, няма да влезе в новия парламент. Насъскването срещу хомосексуалните и срещу ромското малцинство вече не върши работа. Същото важи и за непохватните опити да се раздуха омраза срещу съседна Северна Македония, чиито амбиции за старт на европреговорите България блокира през миналата година."

Слиза ли Борисов от сцената?

Барбара Йортъл пише, че изборите са еднозначен успех най-вече за партията на Слави Трифонов и за "Демократична България". Но накъде оттук насетне, пита тя и коментира, че съставянето на правителство изглежда като "квадратура на кръга", а във въздуха вече се носи и идеята за предсрочни избори. В края на коментара си тя стига и до Бойко Борисов: "Тези избори могат да се окажат дори финал на политическата му кариера. А това ще бъде една наистина добра новина."

Агенция ДПА коментира: "За българския премиер и победител в изборите съставянето на правителство ще бъде "Мисия невъзможна". Партиите на протеста, които искаха да го свалят, смятат себе си за победители."

В швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) авторът на статията за България Паул Флюкигер пише, че тези избори може да се оценят и като референдум за трите досегашни мандата на Борисов, който премиерът е загубил. Както в повечето публикации в международни медии, и НЦЦ представя общата картина и партийния ландшафт в България, а за "Има такъв народ" пише, че невярно е получил подкрепа и от ромите, които харесват Слави Трифонов.

Разнопосочни са оценките са успеха на Слави Трифонов

ДПА отбелязва, че Трифонов е сред най-известните коронаскептици, но въпреки това в момента се намира под карантина заради симптоми на Ковид-19. За партията на Слави Трифонов Барбара Йортъл отбелязва в "Тагесцайтунг", че тя е успяла да вземе гласове от ГЕРБ и от националистите, а особено добри резултати е показала сред младите поколения и българките и българите, живеещи в чужбина.

В задълбочения анализ на люксембургското немскоезично издание "Люксембургер Ворт" също става дума за ИТН. Вестникът пише: "През 2020 година българите преживяха едно лято, през което политическата тъкан на страната изцяло се промени. Въпреки епидемията. Въпреки все по-репресивните действия на правителството. Колко сериозно се е променило всичко - това виждаме сега, след изборите. Но движението от миналото лято не съумя да промени едно: то не успя със съдържателни послания да проникне до центъра на обществото и да предложи истинска алтернатива. "Демократична България", един съюз от три граждански формации с реалистични предложения, събра само 9 процента, докато "Има такъв народ" със своите популистки обещания излезе на второ място."

И накрая - няколко цитата от австрийския "Ди Пресе", където Томас Розер пише: "Тежко окастреният победител в изборите поне публично не демонстрира никакви вътрешни терзания след своята пирова победа.“ Авторът отбелязва, че на фона на безбройните корупционни скандали за повечето българи правителствените умения на бившия бодигард Борисов изглеждат все по-неубедителни. И оценява така шансовете му за нов мандат: "Самовлюбеният солист едва ли е подходящ да поеме управлението."

#медии #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »