Кампания за забрана на ядрените оръжия взе Нобелова награда за мир

Кампания за забрана на ядрените оръжия взе Нобелова награда за мир
A A+ A++ A

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели Нобеловата награда за мир за 2017 г., съобщиха от Нобеловия комитет.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си да привлече вниманието към катастрофалните последици за човечеството от използването на ядрени оръжия и за усилията си да постигне забрана на такива оръжия на базата на договор.

Тази година 318 кандидати, от които 215 физическа лица и 103 обществени и международни организации имаха шанс да спечелят наградата.

През миналата година наградата взе президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

98 пъти е връчвана Нобеловата награда за мир между 1901 и 2016 година. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предишни години. Увеличението на размера на наградата (8 милиона шведски крони или около 953 хиляди американски долара през 2016 г.) е в резултат на финансовата стабилност на фонда.

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

#Нобелова награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници