Японската централна банка остави без промяна стимулиращата си лихвена политика

Японската централна банка остави без промяна стимулиращата си лихвена политика
Източник: YouTube
A A+ A++ A

След края на редовното си заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната си стимулираща парична лихвена политика, отбелязвайки, че инфлацията изостава спрямо предишните й оценки, но в същото време повиши прогнозите за растежа на японската икономика за тази и за следващата фискална година, предаде БНР.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си, определена преди няколко заседания, да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известни като "качествени и количествени улеснения (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Банката отбеляза, че инфлацията вероятно ще продължава своя възходящ тренд към средносрочното целево ниво от 2 на сто, нараствайки с 1,9 на сто през финансовата 2019-2020 г., но вече очаква по-слаб инфлационен растеж от 1,4 на сто за текущата фискална година (при предходна прогноза през януари за повишение с 1,5%), преди негово ускоряване до 1,7% за финансовата 2018-19 г. (без промяна спрямо предходната прогноза).

В същото време обаче, ЯЦБ посочи, че японската икономика ще подължи да се разширява с добро темпо през фискалната 2018-та с оглед на облекчените финансови условия и продължаващата икономическа експанзия зад граница. Банката вече прогнозира нарастване на БВП с 1,6% през финансовата 2017-18 г. (спрямо прогноза през януари за разстеж с 1,5%), с 1,3% през следващата фискална година (спрямо 1,1% предходна прогноза) и с 0,7 % през финансовата 2019-20 г.

Централната банка отбеляза, че рисковете пред новите прогнози са все още обект на възможна низходяща ревизия, докато възходящият импулс на инфлацията е все още недостатъчно стабилен.

Днешното решение следва кампанията на редица официални лица от ЯЦБ, целяща да подчертае слабостта на инфлацията въпреки стабилноста на икономическия растеж, което води до намаляване на спекулациите, че централната банка може да прибегне до повишаване на лихвените ставки през настоящата година.

Японската йена игнорира изхода от деншното засеание на централната банка, продължавайки да се търгува под натиск от продажби спрямо останалите основни валути. Доларът поскъпва с 0,25% към 111,30 йени, но става под неговия вчерашен 4-седмичен връх около 111,77 нивото, докато еврото се търгува към 121,40 йени - под 60месечния връх от 121,97 йени, достигнат в сряда, тъй като инвеситорите са в очакване на края на редовното заседание на ЕЦБ и пресконференцията на шефа на банката Марио Драги.

#заседание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници