Патриарх Неофит прати приветствие до Кунева за учителския събор

Патриарх Неофит прати приветствие до Кунева за учителския събор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 19 юни 12 000 учители се събират на национален учителски събор в зала "Арена армеец", София. Министерството на образованието и науката събира представители на учителската професия преди старта на сериозна реформа в образованието, която започва с влизането в сила на 1 август на новия закон за училищно и предучилищно образование.

Идеята е да се възроди традицията от годините на Възраждането, когато учителски събори са взимали важни решения, свързани с образованието, видовете училища, правата и задълженията на учителя. 

По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати до министъра на образованието и науката на Р България Меглена Кунева и участниците в събора следното приветствие, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.

„Уважаема госпожо министър, уважаеми учители, скъпи труженици на духовната нива на просвещението и образованието на българския народ,

Обръщаме се към Вас с най-искрени чувства на признателност и уважение за високоморалната мисия, която имате и неуморния труд, който полагате за образованието и духовното просвещение на българските деца и младежи.

Служението на учителите винаги е било на почит в нашата родина, защото в техния просветителски труд се разкриват високите духовни идеали на Българското възраждане и грижата за бъдещето на нацията ни.

От вашите трудове, от любовта, която влагате в работата си, зависи бъдещето на нашата страна и на човечеството. От вас зависи учениците да придобият не само знания, а и нужните им нравствени критерии, за да станат достойни личности и граждани на България, да са истински полезни и ценни за своите близки и обществото.

Образователната система е призвана да помага на човека да придобие нужните му познания, за да се ориентира в заобикалящия го свят и да намери своето място в него. Но само по себе си придобиването на знания не прави човека и живота му пълноценен, достоен, щастлив. Човек може да има много знания, да бъде високообразован и същевременно да остане неспособен да изгражда дълбоки и искрени отношения на взаимно доверие и любов, да не знае кой е той, защо и как да живее, за да бъде животът му смислен и значим.

Хилядолетия наред човечеството е имало свой относително устойчив морален кодекс и общоприети нравствени правила. Днес като че ли се прави всичко, за да се отмени този нравствен закон, чиято основа са 10-те Божии заповеди и най-висшата християнска заповед: за любовта към Бога и към всеки човек.

Без ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация и във все по-размиващите се нравствени категории. Без духовно-нравствени ценности и идеали, като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм, не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани. Не можеш да станеш добър гражданин на страната и член на обществото, ако не знаеш и не спазваш дадените от Бога заповеди: „не убивай”, „не кради”, „почитай баща си и майка си...”, които са еднакво валидни и за вярващи, и за невярващи.

Трудности има във всяка професия, във всяко служение, но любовта, с която пристъпваме към своето служение, прави проблемите лесно преодолими. Отправяме молитва Бог да ви укрепява и вдъхновява в това ваше свещено дело! Да ви удостои да усетите радостта от добрите плодове, които дава словото, посято в душите на вашите възпитаници, ако това слово е оживотворено от духа на правдата и любовта. Да ви даде да видите истински достойни люде, израснали под вашите всеотдайни грижи!

А на учениците молитвено благопожелаваме Бог да всели в тях духа на премъдростта и на познанието, да ги запази в душевна чистота, да укрепи волята им, за да напредват в придобиването на душеспасителни знания и висока нравственост", се посочва в обръщението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

#учители #БПЦ #патриарх Неофит #Арена Армеец #професия #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници