Край на строежите в центъра на София?

Край на строежите в центъра на София?
Новият устройствен план за центъра на София ще забрани строителството в тази част на града, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Новият устройствен план за центъра на София ще забрани строителството в тази част на града, съобщи главният архитект на София Петър Диков.

„В центъра на София вече няма къде повече да се строи, освен на височина, затова строителството ще се забрани с новия устройствен план за тази част на столицата“, каза главният архитект Диков пред „Медиапул“, пише вестник „Сега“.

Всеки инвеститор, който има апетит към центъра обаче, ще може да надстроява над вече съществуващи сгради.

Този тип строителство по думите на Диков ще бъде съобразено с нормите и опазването на културно-историческото наследство на столицата.

Главният архитект на София каза още, че съдбата на паметника „13 века България“ остава неясна поне до лятото.

По въпроса от месеци тече допитване до гражданите, но общината още няма решение по въпроса.

„Посоката, в която работим, е комбинация на вота от интернет и писмено допитване чрез брошури при самия паметник и в районните администрации“, обясни Петър Диков.

Почистването на паметника продължава, като досега то е струвало 140 хил. лв. Остава да се почисти металната конструкция, където има ръждясали профили, да се махне и бетонната на върха.

„Като свършим и това, ще махнем оградата, за да го видят хората, и тогава ще ги питаме дали да остане или не“, посочи Диков.

#Петър Диков #Диков #главен архитект на София #строителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници