Народния театър остава без директор до март?

Народния театър остава без директор до март?
Павел Васев
A A+ A++ A

Народният театър "Иван Вазов" остава с временно управление до март. Тогава ще приключи цялата процедура по бъдещия конкурс за директор, който идния понеделник ще бъде освободен от Павел Васев. Той заема пост от 2009 г., но сега излиза в пенсия.

Васев щял да става съветник на културния министър Вежди Рашидов по международните въпроси, но и самият Васев, и от Министерството на културата отрекоха, пише "24 часа".

Из театралните среди вече се обсъжда кой ще е новият началник. "Няма много желаещи", каза една от актрисите от трупата на театъра. Стефан Данаилов бил канен лично от Вежди Рашидов, но отказал, разказа друга.

"Първо трябва да се обяви конкурсът. След един месец ще се разберат имената на тези, които са подали концепции за това как трябва да се развива Народният театър, обясни Васев. После ще излязат имената на тези, които са допуснати до конкурса. Те се определят от назначена от министъра на културата комисия, предимно от юристи. Тези, които не са допуснати, може да отправят своите възражения, включително и до Върховния административен съд. Чак след това има събеседване с комисия, защита на концепцията. Това е дълга процедура. Ако условно кажем, че се открие на първи януари, реално може да приключи между 1 и 30 март".

Според източници на Новините.БГ от театъра никой в момента не се вълнува кой ще е новият шеф. Знае се, че Александър Морфов, на когото е предложено да оглави трупата, е отказал категорично да се занимава с администрация, а другият спряган - Калин Сърменов, нямал шансове, тъй като според мнозина не е направил чудеса в театъра, който до скоро имаше възможност да управлява с размах.

Надделява мнението, че на театъра му трябва не човек, който да разбира само от театър, защото такива има много в самия театър, а истински мениджър, способен да изведе институцията там, където й е мястото - сред водещите театри в Европа, със силен нов репертоар, достойно присъствие в медиите и сериозна стратегия за бъдещето.

#Народен театър #Народния театър #Народен театър "Иван Вазов" #Павел Васев #Стефан Данаилов #Калин Сърменов #Вежди Рашидов #актьор #актриса #актриси #актьори #трупа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници