Китай създаде огромна станция за радиоелектронно разузнаване в Хонконг

Китай създаде огромна станция за радиоелектронно разузнаване в Хонконг
Снимка: thomas.blog.bg
A A+ A++ A

Народноосвободителната армия на Китай създаде огромна станция за радиоелектронно разузнаване в Хонконг. Военният обект се намира на най-високата (957 м.) в планина в района - Таймошан, съобщи ТАСС.

Новият комплекс е снабден с мощна антена с диаметър над 15 метра. Покривайки цялата територия на града, тя е способна да прихване сигнала на мобилни телефони, факсове, Wi-Fi и други безжични комуникационни мрежи, както и електронните пощи. Станцията ще бъде китайският аналог на американската свръхсекретна програма за мащабен електронен шпионаж PRISM.

Според критиците на китайския режим, тази система ще позволи на армията да следи дейността на хонконгските продемократични активисти и работата на чуждите посолства в бившия британски анклав.

През октомври почти всеки ден имаше сблъсъци между полицията за борба с безредиците и протестиращите за демокрация в Хонконг.

Протестиращите от 7-милионната бившата британска колония Хонконг, която от 1997 г. е специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление на принципа на "една държава – две системи", искат преки избори на ръководителя територията вместо сегашните двустепенни избори (чрез избирателна колегия, която да "пресее" кандидатите, преди явяването им на изборите).

Политиката на Пекин е, че само кандидатите, подбрани от специалната комисия по номинациите, ще могат да участват в изборите за следващ главен администратор през 2017 г.

#Китай #Хонконг #демонстрации #Пекин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници