Орехите предпазват от рак и диабет
Всекидневната консумация на орехи предпазва от рак на простатата. Според учените диети, богати на орехи или тяхното масло, забавят растежа на тумора при мишки. Те също така намаляват холестерола и повишават чувствителността към хормона инсулин, което помага за предпазване от диабет.
Орехите са "суперхрана" с високо съдържание на здравословни химически вещества
включително омега-3 мастни киселини. Вече е установено, че предпазват от рак на гърдата и сърдечни заболявания.
Новото откритие показва, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, свързван както с рака на простатата, така и с рака на гърдата.
Д-р Пол Дейвис от Калифорнийския университет заяви: "От години властите в САЩ водят борба с мазнините и мисля, че това е в наша вреда. Орехите са съвършен пример. Макар че имат високо съдържание на мазнини, те не ускоряват растежа на рака на простатата. В действителност орехите правят точно обратното, докато храним мишки с тях".
Целта на изследването била да установи
дали полезните свойства са уникални за орехите
или те се дължат на определена съставка като омега-3 мастни киселини, откривани и в други храни. Мишките били хранени с цели орехи, орехово масло или орех като мазнина в продължение на 18 седмици.
Докато първите две намалили холестерола и забавили растежа на рака на простатата, последното нямало тези последици, което доказало, че други компоненти в орехите водят до подобренията. "Показахме, че не са само омега-3 мастни киселини, а може да бъде комбинация от тях с други неща в ореховото масло. Става все по-ясно, че при храненето никога не е важно само едно нещо, а винаги комбинация", казва д-р Дейвис.
Още по темата:
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.
- » Овладейте прекомерното изпотяване: Съвети, трикове и естествени средства
- » Защо смъртността от рак у нас расте?