На Голяма Богородица се сбъдват най-чистите молитви

На Голяма Богородица се сбъдват най-чистите молитви
Днес честваме Голяма Богородица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 15 август православните християни отбелязват Успението на Божията Майка.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.

Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари. Според вярванията, на днешния ден се сбъдват най-чистите молитви.

Имен ден празнуват всички християнки, кръстени Мария и Марияна, както и с производните от тях имена Мима, Мика, Мара. Празнуват и мъжете, наречени Марио и Мариян.

Междувременно, българи призовават сънародниците си през Фейсбук в празничния петък да се включат във всенародната молитва за спасението на България. Едни от организаторите са членовете на групата в социалната мрежа „България – звуци, багри, светлина“. Часът за всеобщата молитва е 12 по обяд. Всеки може да се помоли и сутринта, а вечерта – в 21 часа, се апелира всеки да запали свещичка, допълват организаторите.

Инициаторите са категорични, че общата молитва е заредена с голяма сила. До момента за събитието са поканени над 10 хиляди, а хиляди вече са потвърдили.

Празникът Св. Успение Богородично е и официалният празник на Варна и Несебър, както и храмов празник на Бачковския манастир и на Троянския манастир, който се нарича "Успение Богородично", където на литургията в петък ще присъства служебният премиер Близнашки. Службата ще бъде водена от патриарх Неофит.

 

#Богородица #България #Мария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници