Цацаров: МВР проверявало Георги Марков две години

Цацаров: МВР проверявало Георги Марков две години
„Тепърва ще бъде установено защо през 2004 г. никой не сигнализира, защо МВР две години се занимава с това“, коментира главният обвинител. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„МВР в продължение на две години е проверявало сигнала за независимия вече депутат Георги Марков, подаден от буден гражданин през 2010 г.“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров посочи и хронологията по случая.

През 2004 г. на Марков е бил съставен данъчно-ревизионен акт за ДДС в размер за 138 хил лв., който влиза в сила, като данъчният период за невнесен ДДС е 2002 г. – 2004 г.

Жалбата е била изпратена на ГДНП, впоследствие препратена във Велико Търново.

„Била е разпоредена проверка на НАП и Областна дирекция на полицията във Велико Търново, извършвана в продължение на две години - до март 2012 г.“, отбеляза Цацаров.

Той посъветва репортерите да си зададат въпроса: „Нормално ли е да имаш данъчен ревизионен акт от 2004 г., никой да не направи каквото и да е било. 2010 г. някой „буден гражданин“ да сигнализира и МВР да се заеме със случая, да го проверява в продължение на две години и след две години проверка, през октомври 2012 г., да го изпрати на Великотърновската прокуратура?“.

„Образувано е наказателно производство, то е срещу неизвестен извършител“, каза още Цацаров и добави, че то е изпратено на Софийска градска прокуратура, тъй като Марков е депутат.

„Тя го прекратява през септември и Софийска апелативна прокуратура, по разпореждане на Върховна касационна прокуратура, извършва служебна проверка на това постановление през ноември и го прекратява. Това не е дело в смисъла на досъдебно производство до март 2012 г.“, обясни главният прокурор.

„Какво правиш две години при влязъл в сила ревизионен акт?“, запита Сотир Цацаров и посочи, че Великотърновската прокуратура е излязла със становище да се провери.

„Тепърва ще бъде установено защо през 2004 г. никой не сигнализира, защо МВР две години се занимава с това“, коментира главният обвинител и посочи, че до момента това са фактите, които са му известни.

„Малко е смущаващо“, каза още той, предава БГНЕС.

Във връзка с делото на председателя на БСП Сергей Станишев Цацаров потвърди, че до Нова година то ще влезе в съда.

Прокуратурата внася няколко пъти предложение за налагане на административно накзание на Станишев за изгубени секретни документи, но Софийският градски съд го връща.

#Сотир Цацаров #Георги Марков #ГЕРБ #депутат #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници