"Ранобудните студенти" с декларация за образованието

"Ранобудните студенти" с декларация за образованието
Студентите посрещнаха с ръкопляскания прочитането на декларацията в зала 272, където бе представена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ранобудните студенти“ представиха декларация за висшето и средно образование на пресконференция в Софийския университет.

Протестиращите студенти са отправили критика към образователната система и предложили конкретни промени, които трябва да бъдат реализирани, предава „Фокус“.

„Настояваме за по-голяма ученическа и студентска автономия, по-пълно включване на последните при взимането на решения и самоуправление. Политическата теория без ежедневно приложение в практиката е само празна обвивка. На младият човек трябва да се гарантира възможността да поема отговорност и да бъде субект в институционалните отношения. Само така впоследствие – вече като зрял гражданин – той ще чувства потребността от това да участва в социалния живот, да знае, че от него зависят неща и той може да влияе върху тях, накратко: да бъде действителна страна по т.нар. обществен договор“, заявяват „Ранобудните студенти“.

„Образованието трябва да е еманципиращо и да ни помага да развиваме аналитичен апарат, който ни прави самостоятелни и критични, а не ни снабдява просто с умения, адаптирани за краткосрочните нужди на пазара на труда. Моралът не е конвертируем - той е за цял живот. Искаме бюджетът за образование и наука да надмине средноевропейските нива. Настоящото финансиране на средното и висшето образование води до задълбочаване на социалните и познавателни неравенства. Качеството на преподаване пада, когато знанието спре да бъде самоцел, а се подчини на конюнктурни цели. Обвързването на заплатата с количеството часове също води до ниско качество“, казват в декларацията си протестиращите.

„Всичко това превръща училищата и университетите от храмове на знанието във фирми, в които господства логиката на счетоводителя, а не на учителя. Искаме да се установи обратна връзка и прозрачност в оценяването. Не искаме критерии за оценяване, които не отчитат специфичните особености и нужди на научнитe сфери”, се казва в декларацията.

Студентите посрещнаха с ръкопляскания прочитането на декларацията в зала 272, където бе представена.

#"Ранобудните студенти" #протест #окупация #правителство #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници