НОИ: Няма да се променя срокът за изчисляване на майчинските

НОИ: Няма да се променя срокът за изчисляване на майчинските
"Възможно е възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме перспективен подход", коментира Петков. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

В НОИ не е разработван проект и не възнамеряваме да инициираме срокът, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство да се променя“, заяви пред Нова телевизия управителят на Националния осигурителен институт, Бисер Петков.

"През 2011 г. се удължи срокът за изчисление на майчинството, за безработица. А от 2012 г. имахме ново удължаване на срока с още 6 месеца. Целта на законовите мерките беше да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават. НОИ няма да инициира промяна в тази посока. Няма да се намалява срокът за изчисляване на майчинските", посочи Петков.

Той каза, че изплатените разходи за пенсии са в рамките на планираното.

"Възможно е възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме перспективен подход", коментира Петков.

Относно реформата "Дянков" – по-малко пенсионери – по-малко пари за плащане, Петков посочи, че от НОИ неколкократно са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г.

"Това са по-малко новоотпуснати пенсии. Очакванията ни за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че те ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии. Да се постигне идеална ситуация е трудно, защото възрастта на хората съответно расте, прогнозите на Евростат и други институции са, че този процес ще продължи, а това променя пропорциите на разходите и води до необходимост от увеличаване на възрастта за пенсиониране", подчерта Петков.

Швейцарското правило е механизъм за усъвременяване на пенсиите.

"2012 г. това правило беше заменено с индексиране на пенсиите - с индекса на потребителките цени, тоест с инфлацията, но поради замразяване на този механизъм, той не се и прилага от 2012 г.", добави управителят на НОИ.

За фонд "Доверие" Петков каза, че пенсионната система се нуждае от доверие, доверието на хората, които внасят.

"Доверието се формира чрез яснота какво ще получат хората, яснота за това какви параметри ще бъдат валидни за тяхното пенсиониране като възраст и осигурителен стаж, как се управляват парите, които са внесли", заяви Бисер Петков.

За болничните, той отбеляза, че ефектът от включването на работодателя в първите три дни за болничните се е усетил през 2011 г.

"Ефектът тогава не се наблюдава сега, но подчертавам, че са много факторите, които влияят на този процес. Един от факторите е повишаване на заболеваемостта на населението. Болничните листове са по-голям брой в момента и болничните листове нарастват там, където има икономически проблеми", каза още Петков.

Той подчерта, че трябва да стартира проект за електронен регистър на болничните листове и в края на 2014 г. той да бъде готов.

#НОИ #Бисер Петков #пенсиониране #майчински #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници