Орхан Памук: Площад „Таксим“ е символ на свободата за турците

Орхан Памук: Площад „Таксим“ е символ на свободата за турците
Орхан Памук подкрепи протестиращите в своята страна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Площад „Таксим“ в Истанбул е символ на свободата на турците, пише световноизвестният турски писател Орхан Памук, Нобелов лауреат за литература през 2006 г.

Писателят подкрепи протестиращите в своята страна.

Списание „Нюйоркър“ разпространи неговото есе „Спомените на площада“, в което той обяснява защо площад „Таксим“ в Истанбул е толкова специално място за турците, съобщава „24 часа“.

„В мемоарите ми „Истанбул“ писах за това колко много семейства са живели в апартаментите от блока Памук в „Нишанташъ“. Пред тази сграда имаше 50-годишен кестен, който, слава Богу, все още е там“, пише Орхан Памук в есето си и продължава:

През 1957г. общината реши да го отсече, за да разшири улицата. Самонадеяните бюрократи и авторитарни управници пренебрегнаха съпротивата на квартала. Когато дойде време да режат дървото, семейството ни прекара на смени цяла нощ и цял ден на улицата, за да го опази. Така не само защитихме дървото, но и създадохме общи спомени, към които фамилията и днес се връща с удоволствие. Те са нещо, което ни сплотява.

Днес площад „Таксим“ е кестенът на Истанбул.

Живея в този град от 60 години и не мога да си представя и един-единствен негов обитател, който да няма поне един спомен, свързан с „Таксим“. През 30-те години на ХХ век в старите артилерийски казарми, които сега правителството иска да превърне в търговски център, имаше футболно игрище, на което се играеха официални мачове. Прочутият клуб Taksim Gazino на ъгъла на парка „Гази“ беше център на нощния живот през 40-те и 50-те години.

По-късно тези сгради бяха разрушени, дървета бяха отсечени, нови бяха засадени и отстрани на парка се подредиха магазинчета и най-известните галерии в Истанбул. През 60-те мечтаех да стана художник и да излагам в някоя от тези галерии. През 70-те площадът бе сцена на възторжено празнуване на 1 май, оглавявано от профсъюзи и неправителствени организации, в което известно време и аз участвах. (През 1977 г. при провокация и последвало насилие загинаха 42 души.) В младостта си с любопитство и удовлетворение наблюдавах как всевъзможни партии - десни и леви, националисти, консерватори, социалисти и социалдемократи, провеждаха митингите си на „Таксим“.

Тази година правителството забрани празнуването на 1 май на площада. Що се отнася до казармите, всеки в Истанбул знаеше, че те ще свършат като мол на единственото зелено местенце, останало в центъра на града.

Да се правят такива големи промени на площада и парка, събрали спомените на милиони хора, без да се консултираш с жителите на Истанбул, е огромна грешка на администрацията на Ердоган. Това безчувствено отношение отразява плъзгането на властта към авторитаризъм. Но се изпълвам с надежда и увереност, като гледам как хората на Истанбул отказват да предадат без бой правото си на политически демонстрации на „Таксим“, да се откажат от паметта си.

#"Таксим" #Истанбул #Орхан Памук #Турция #турци #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници