Кабинетът „Главчев“ подготвя два заема за общо 500 млн. лева през май

Кабинетът „Главчев“ подготвя два заема за общо 500 млн. лева през май
A A+ A++ A

Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо половин милиард лева през май. Това става ясно от публикувания емисионен календар за месеца. Те ще са под формата на по-нетрадиционни 6- и 3-годишни държавни ценни книжа.

Първият от двата майски заема, 6-годишният, е насрочен за 13-и и тогава са планирана емисия за 200 млн. лв. България досега не е емитирала облигация с подобен матуритет, показва архивът на Министерство на финансите до 2012 г. Заради това не може да се сравни предходен интерес и доходност по нея. Иначе през 2022 г. държавата изтегли два вътрешни заема със срочност 5,5 години, но скъпо и при слаб интерес. Това бе причината тогава, когато отново на власт бе служебно правителство, да се откаже от емисионния си план.

Това ще е вторият вътрешен заем за България от началото на годината. Още в първите си дни на власт служебният кабинет с финансов министър Людмила Петкова изтегли 200 млн. лв. на аукцион, подготвен още от предишния финансов министър Асен Василев. Тогава емисията бе 3-годишна, а доходността достигна 3,01% – далеч над резултатите при подобна емисия, но от 2016 г. Това показва промяната в лихвения цикъл и поскъпването на заемите на пазарите. Интересът към емисията от средата на април обаче бе висок, което вероятно е сред стимулите на правителството да планират още две, информира economic.bg.

Правителството планира да изтегли и 300 млн. лева отново под формата на 3-годишни държавни ценни книжа в аукцион, планиран за 27 май.

За тази година България може да изтегли нов държавен дълг в размер до 11,7 млрд. лв., като вероятно ще бъде реализиран както на вътрешен, така и на външен пазар. Той има за цел да покрие планирания дефицит в бюджета от около 6 млрд. лв., както и да финансира капиталовата програма, заложена в бюджета.

Според прогнозата на „Уникредит Булбанк“ обаче е вероятно неизпълнение на заложените в Бюджет 2024 приходи. В същото време обаче се очаква и реализиране на по-малко разходи, което ще остави салдото около заложените -3%. Според прогнозата правителството ще се нуждае от около 10 млрд. лв. нов дълг.

Иначе тази година се планира и изплащането на падежиращ вътрешен дълг от 380 млн. лв., както и международен в размер на близо 3 млрд. лв. – и двата изтеглени през 2014 г.

#Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите