Доц. Кунчев с плашещи данни за коклюша у нас, иде епидемия

Доц. Кунчев с плашещи данни за коклюша у нас, иде епидемия
A A+ A++ A

"Броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден. Възможно е да се стигне до национална епидемия". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна. В София над 10 училища съобщиха за заразени паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на заболели от коклюш, като през 2023 година са били едва 4.

"Реалният брой заразени е драстично по-висок", посочи д-р Николай Христов, който следи зорко ситуацията с магарешката кашлица, цитиран от "Труд". По думите масово хората нямат пари за изследване. Коклюш се открива само с ПСР тест, който струва между 60 и 90 лв. в зависимост от ценоразписа на различните лаборатории.

Тестът представлява натривка от гърлен секрет, който обаче не се покрива от Здравната каса, а пациентът трябва да си заплати сам.

"И деца, и възрастни, кашлят жестоко, но не се тестват, защото е скъпо. Това води до другият обичаен проблем - поголовното изписване на антибиотици, без да е нужно. Коклюш обаче не се повлиява от антибиотик", посочи д-р Христов.

Той, както и мнозина негови колеги, настояват веднага да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните. Докторите дават за пример практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и така новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

"Ваксина в последния триместър гарантира, че бебето ще се роди с антитела, предадени от майката. Така новородените няма да са в опасност, че някой ще ги зарази с коклюш", коментира д-р Христов, припомняйки трагичните смъртни случаи на бебета в Кюстендил през изминалите дни. Пеленачетата починаха заради усложнения от коклюш и са били твърде малки, за да им бъде поставена първата ваксина срещу магарешка кашлица.

#Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите