Петя Банкова пред съда: Ситуацията, в която се намирам, е абсурдна

Петя Банкова пред съда: Ситуацията, в която се намирам, е абсурдна

БТА

A A+ A++ A

Софийският апелативен съд (САС) даде ход на делото по мерките на бившия директор на митниците Петя Банкова и на Стефан Димитров, обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова се представлява от адвокат Аделина Натина и адвокат Людмил Рангелов. Съпругът на Банкова – Делян Тенев, се яви пред съда като неин защитник. А защитник на бизнесмена Стефан Димитров е адвокат Ивайло Найденов. Другият му адвокат – Марио Найденов, не се яви в съда, тъй като има дело в Окръжен съд – Перник.

Адв. Аделина Натина заяви пред съда, че да се твърди, че Петя Банкова е участвала в ОПГ със Стефан и Марин Димитрови, и с Живко Коцев, е проява на голямо въображение.

Тя подчерта, че по времето на Банкова в Агенция "Митници" бяха открити 170 кг кокаин в Бургас, като посочи, че това са рекордни количества за агенцията.
"Имало е рекордни приходи", допълни още адвокат Натина.

Относно обвинението в принуда, Натина заяви, че не става ясно Банкова някъде да е намалила обема на митническите служители и да е поставила митническите пунктове в невъзможност да си вършат работата.

"Няма никакви преки и косвени доказателства за извършването на такова престъпление", каза тя и уточни, че никъде не е видяла в какво се изразява принудата и как обвиняемата е злоупотребила с правомощията си като директор на Агенция "Митници".

Натина отбеляза, че Банкова е майка на две деца, има анемия, ниско кръвно – доста заболявания, за които съответно могат да представят и документи.
Адвокат Людмил Рангелов от своя страна добави, че обвинението за принуда е изпразнено от съдържание и не се съдържат "съвсем никакви доказателства, че Банкова прави всичките теми промени именно с такава цел".

"Абсолютно излишен е един престой в ареста, затова ви моля да постановите друго определение", обърна се той към съда.

Съпругът на Банкова, който също се явява неин защитник, каза, че няма какво да добави.

От своя страна Петя Банкова каза, че поддържа казаното от защитниците си.

"Стремяла съм се само към държавния интерес. За мен не е било от значение дали ще съм на тази, или друга позиция щом защитавам обществения интерес. Така ръководих и Агенция "Митници"“, каза тя и припомни добрите резултати на агенцията под нейно ръководство.

"Никога не съм извършвала никакви нарушения, престъпления. Изряден гражданин съм. Ситуацията, в която се намирам в момента, е абсурдна", подчерта Банкова.

Прокурорът по делото поиска да бъде потвърдено определението за вземане на най-тежката мярка задържане под стража.

#Петя Банкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Акценти