Трима от Русе, сред които и полицай, замесени в имотни измами

Трима от Русе, сред които и полицай, замесени в имотни измами

Стоп кадър/ YouTube/Ruse Media

A A+ A++ A

Трима души, сред които и един полицай, са задържани на 15 април по разследване с имотни измами, съобщиха от Окръжна прокуратура-Русе. Подробности по случая изнесоха зам.-окръжният прокурор и говорител на прокуратурата Мирослав Маринов, наблюдаващите прокурори Радослав Градев и Пламен Петков и зам.-директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Христо Христов.

Имотните измами са извършвани от организирана престъпна група спрямо лица, които са живеели сами и са били в социален риск, обясни Мирослав Маринов.

"В Окръжна прокуратура - Русе е на производство дело за 4 престъпления - за организирана престъпна група с 3 лица, едно от които е полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление за използване на неистински официални документни с цел имотна облага, четвъртото е укриване и унищожаване на чужди частни документи", каза Радослав Градев.

Групата е действала от ноември 2020 г. до настоящия момент, като тримата мъже, на които са повдигнати обвинения, са А.Т.Д. на 48 години, Д.С.В на 43 години и Д.Д.Г на 47 години –полицейски инспектор от РУ – Две могили към ОД на МВР – Русе.

До момента е установено безспорно, че групата е извършила пет имотни измами - четири от тях, извършени посредством съставени неистински саморъчни завещания, и една измама при която е използван неистински нотариален акт.

Схемата е била следната: след съставянето на неистинските завещания, те са били представяни пред нотариуси, които са ги обявявали с протокол за обявяване на саморъчно завещания по реда на Закона за наследството. Лицата, в полза на които се „завещава“, са част от извършителите - т.н. „бушони“ или „мулета“, които впоследствие продават недвижими имоти на трети добросъвестни лица.

По този начин те са въвели в заблуждение тези реални купувачи, че са действителни собственици на въпросните имоти. Получените от продажбата пари са разделили помежду си.

Сред имотите, които са били обект на измами, са земеделски земи в землищата на Силистра и Две могили, както и жилищен имот в Русе.

В момента се разследват още трима служители на ОД МВР-Русе, за които в хода на разследването са установени данни и доказателства за незаконосъобразни действия.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа и Окръжна прокуратура – Русе ще внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, предаде бТВ.

#имотни измами #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите