Избори 2 в 1: Очакват ли се проблеми при организацията на вота

Избори 2 в 1: Очакват ли се проблеми при организацията на вота

canva

A A+ A++ A

Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9 юни. ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството на Комисията.

От Обществения съвет към ЦИК искат нови образци на протоколите. „Настояването ни не е ново. На предходните парламентарни избори също имахме такива препоръки. Те са водени от големия процент сгрешени протоколи”, каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Цветелина Пенева от Обществения съвет.

Тя добави, че вече има становище на съвета. „Написахме го, водейки се от емпиричните данни, които събрахме и представихме по време на конференция през 2021 г., където идентифицирахме основните проблеми пред изборния процес. На първо място – големият процент недействителни бюлетини. Тогава измерихме над 15% недействителни. Когато гласувахме само с хартия, за първи път имахме толкова голям процент недействителни бюлетини. Това се дължеше на липсата на машинно гласуване. Основното, което идентифицирахме, беше, че избирателите не знаеха как да попълват хартиените бюлетини”, каза Пенева.

Тя добави, че са предложили да има детайлна разяснителна кампания за това как да се гласува не само с машина, но и на хартия. По думите ѝ трябва да има и обучение на членовете на секционните избирателни комисии, за да може гласовете да се отчитат правилно. „Наблягаме на това ЦИК да създаде обучително звено и то да свърши ефективно своята работа”, добави Пенева.

Според Стоил Стоилов, бивш член на Обществения съвет към ЦИК, по отношение на недействителните бюлетини има манипулативно тълкуване, което се налага в обществото. „Този висок процент недействителни гласове е характерен само за изборите на общински съвети и е такъв от 2015 г. насам”, каза той. И допълни, че се надява в парламента да има здрав разум и в оставащите си дни той да премахне машинното гласуване.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници