Нови „изстрели“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ОБЗОР

Нови „изстрели“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ОБЗОР
A A+ A++ A

Отношенията между партиите в сглобката отдавна приключиха, но напрежението между тях не стихва. Задочни „изстрели“ между доскорошните некоалиционни партньори ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имаше и днес. Оказа се, че не една, а няколко са „ябълките на раздора“ този път – пенсии, задаващите се избори, кампании, компромати, рокади на високо, назначения и уволнения.

Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвори „кутията на Пандора“, като заяви, че те ще подкрепят решението служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков да оглави щаба за изборите. "Ще приветстваме това решение, за да се проведат честни и демократични избори. Гвоздейков беше знаме на „Продължаваме Промяната“, беше символ, безспорно честен човек. Така всички ще са спокойни", заяви Борисов.

След като Георги Гвоздейков реши да остане в служебния кабинет от ПП обявиха, че го изключват от партията. В четвъртък Министерският съвет възложи на министъра на транспорта и съобщенията координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира с кого биха разговаряли за евентуално съвместно управление след изборите, тъй като по думите "има още 2-3 месеца".

"Когато имаше стабилност, когато ни приеха в Европейския банков съюз, когато ни приеха в чакалнята на Еврозоната, когато имаше излишъци в бюджета, когато строяхме усилено, България имаше нужда от промяна. Сега всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които вече сме наследили, нашите деца ще ги платят. Всичко това заради 3 години експеримент. За този експеримент сме виновни всички ние, българите", посочи Борисов.

На въпрос познава ли обвинения за контрабанда Никола Николов - Паскал, който към момента е в неизвестност и се издирва, Борисов отрече: "Докато сме били ние, Паскал се криеше в чужбина. По време на нашето управление контрабандата от 34% на цигарите беше свалена под 1%".

На този фон, в зала обаче, парламентът реши окончателно - великденски добавки ще има за пенсионерите, но само за тези под линията на бедност. Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Депутатите, обаче, отхвърлиха предложението на "БСП за България" всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници. Депутатите гласуваха предложението на левицата отделно. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа "за", 44 - "против" и 89 - "въздържал се".

Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че "трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери". След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа "за", 32 - "против" и 101 - "въздържал се".

Последва мигновен отговор от кулоарите на парламента от страна на ПП-ДБ по всички тези теми.

Това, което се случи днес, е, че се даде предизборна добавка, която се даваше в годините на ГЕРБ на много ниски пенсии, само за да се замазват очите на едни пенсионери, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред медиите по повод гласуваното окончателно решение в парламента за великденска добавка само за пенсионерите, които са под линията на бедност.

"Това, което е по-лошо, е, че милион и половина пенсионери не получават тази добавка, а само половин милион и тук човек се пита защо предизборно, защо само един път, защо не постоянно покачване на пенсиите, както ние го искахме и защо едни трябва да получават, а други не", допълни Петков.

По думите му "старите времена много бързо опитват да се върнат", но "хубавата новина е, че изборите наближават и хората ще кажат искат ли тези подхвърляния от джипката еднократно, или искат постоянно покачване на техните доходи за всички", каза още Петков.

По повод коментара на Борисов, че ще подкрепят министър Георги Гвоздейков да оглави изборния щаб, Петков напомни, че той вече е изключен от редиците на ПП.

"Това, което Борисов и Пеевски умело правят, е един маркетинг трик, където слагат името на Гвоздейков отпред, за да си правят всичките задачи за купен вот в МВР, които са си поставили, с пълната координация от министъра до главния секретар, реално да могат да оправдаят и да замажат очите на хората през името на Гвоздейков. Искат изцяло да държат контрола в собствени ръце и според мен купеният вот ще бъде безпрецедентен по време на тези избори", допълни Кирил Петков.

"Борисов последните няколко дни само казва, че никой не познава, никой не е виждал, а всички българи знаем, че това са пълни лъжи. Това е правителството на Борисов и Пеевски, по-точно на Пеевски и Борисов, тяхното МВР, те ще правят изборите, за съжаление използват името на човек, изключен от ПП", каза още той.

За освобождаването от поста на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначаването на Стоян Темелакиев за заместник-министър в МВР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски, тези, които имат доверието му, остават или се връщат на своите позиции.

За случая с офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев съпредседателят на ПП Кирил Петков увери, че винаги са за пълни проверки. Преди осем месеца тази информация е излязла от белгийската прокуратура, точно сега се изискват документи от българските власти, МВР „нахлува“ в офисите на Настимир Ананиев, които са и на "Волт", и се оказва, че тези компании дори вече не са на този адрес, посочи той. Тук се опитват да покажат сила, с която МВР да демонстрира как влиза в партийни офиси, не ни е страх, заяви още Петков. Ще видите колко „услуги“ ще се опитат да ни направят Пеевски и Борисов в следващите два месеца, ще бъде от „кални бригади до бухалки“- очакваме тези „услуги“, но не ни притесняват, изборът и властта са на хората, заяви Кирил Петков.

Във връзка с показания на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски, Христо Иванов подчерта, че са дадени още през октомври м.г, оттогава Божидар Божанов и Кирил Петков не са търсени, а твърденията му за трите срещи трябва да се изяснят от прокуратурата. Месеци наред Петков и Божанов са готови да съдействат, не са търсени, когато започва кампанията, тези твърдения се вадят, за да се използва прокуратурата за "медийна бухалка", добави съпредседателят на ДБ.

По въпроса дали ПП-ДБ ще подпишат коалиционно споразумение за общо управление с ГЕРБ и ДПС след изборите, Христо Иванов обясни, че в началото на предизборната кампания коалицията ще излезе с ясна формула как си представят управлението на страната, която ще стъпи на предложеното вече споразумение като цели и конструкция. Ние ще започнем оттам, но това ще стане, когато имаме решение на нашите колективни органи, уточни Иванов.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници