ПП-ДБ: Оставяме държавата в отлично финансово състояние, ГЕРБ и президентът пускат фалшиви новини

ПП-ДБ:  Оставяме държавата в отлично финансово състояние, ГЕРБ и президентът пускат фалшиви новини

стоп кадър

A A+ A++ A

Депутатите от “Продължаваме Промяната - Демократична България” и членове на парламентарната комисия по бюджет и финанси Венко Сабрутев, Георги Ганев и Мартин Димитров опровергаха в изявление от кулоарите на парламента изказванията, че фискалният резерв, оставен от кабинета “Денков”, е значително по-нисък от обявения от финансовия министър Асен Василев.

Спекулациите, подети от новото парламентарно мнозинство и от опозицията започнаха след изявлението вчера на служебния финансов министър Людмила Петкова, че по данни на БНБ към 8 април фискалният резерв на България е 6,689 млрд. лв., а по изказване на бившия вече финансов министър Асен Василев към 29 март той е 9,9 млрд. лв. Точно това разминаване в датите е в основата на манипулацията с данните, стана ясно от думите на тримата депутати.

“Фискалният резерв е като една обикновена разплащателна сметка, която всички граждани имаме. В нея влизат нашите приходи и разходи. Там влизат доходите ни от заплата, от нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно и т.н. За да може да прецените своето финансово състояние, трябва да изберете една точка, в която винаги да го мерите и това е в края на месеца, когато сте получили всички приходи и съответно сте направили всички разходи. Това е ключовият момент. Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък идват оттам, че всъщност държавата не е получила всичките си приходи, а в същото време е направила разходите, които е трябвало да направи, като например 1,6 млрд. лв. за столичната топлофикация”, обясни зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев. Той напомни, че дружеството е в технически фалит в резултат от 12-годишното управление на ГЕРБ и добави, че в допълнителните разходи влизат и 1,3 млрд. лв. за пенсии - но всички тези разходи са заложени в бюджета за 2024 г.

“Към момента разчетите на самото финансово министерство са, че към края на април състоянието на т. нар. единна сметка ще бъде приблизително такова, каквото е било в края на март или на първо число на април. Това може да се види в графиката в прогнозата за самата единна сметка, която финансовото министерство извършва всеки ден. Т.е. няма никакъв проблем. Да, през месеца, както се прогнозира в тази графика, има един момент, в който тези средства са около 6 млрд. лв., след което тя се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите. Просто такава е структурата на харчовете на българската държава”, обясни макроикономистът Георги Ганев. И предупреди, че проблеми с бюджета, каквито сега няма, могат да се появят, ако той бъде натоварен с непредвидени в него разходи, което вече започва да се случва.

“Когато Бойко Борисов напусна властта през 2021 г., фискалният резерв беше с 50% по-нисък, отколкото сега и той твърдеше, че всичко е наред. В края на март има 400 млн. лв. излишък в бюджета, така че всичко това са фалшиви новини, които идват дали от ГЕРБ, дали от Румен Радев”, каза икономистът Мартин Димитров. И се обърна към журналистите: “Задавате си въпроса обаче, защо ако бюджетът е стабилен, се представят пред обществото тези фалшиви новини.

Защото наложените от ГЕРБ допълнителни разходи, които ги няма в бюджета, са истинският проблем. Става въпрос за 671 млн. лв., които са по Закона за висшето образование, 1 млрд. по Закона за МВР, 1 млрд. за Фонда за сигурност на енергийната система, като тук не включвам тези 2,6 млрд на ГЕРБ за саниране, те са отделно. Т.е. 2,82 млрд. лв. те вече са ги гласували, няма ги в бюджета и това им е проблемът на ГЕРБ.” Депутатът предупреди, че отговорността оттук нататък е на ГЕРБ и предложи служебният финансов министър Петкова да извика представители на ГЕРБ и ДПС и да ги предупреди да престанат с непредвидените популистки разходи, защото с тях увеличават дефицита и създават опасност за държавата.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници