Кой е Краля на цигарите Паскал? Никога не е разследван и живее повече в Гърция

Кой е Краля на цигарите Паскал? Никога не е разследван и живее повече в Гърция
A A+ A++ A

Кой е Николай Николов-Паскал, около чието име се върти край акцията на ДАНС и антикорупционната комисия в митниците? Той бе арестуван като част от престъпна група.

Като член на групата бе обвинена и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова.

Известният като Краля на цигарите Николай Николов-Паскал няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден. Затова и името му не е познато на широката аудитория. Той е осветен през 2015 г. , когато високопоставен източник от Агенция "Митници" разказа пред "168 часа", че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните 25 г. Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП Капитан Андреево стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите милионери на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

Цялото му име е Николай Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград. Официалният му адрес бил в Хасково, поне така е преди 9 г. Слабостта му обаче била местност на 28 км от Кавала, където прекарвал по-голяма част от времето си, пише "24 часа".

Николов бил агент на службите. Подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност. "Работил" или за контраразузнаването, или по-малко вероятно - за икономическата полиция. Поради контактите си останал в сянка. Понесъл само един сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от ген. Атанас Атанасов, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони. Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава. Интересен е и фактът, че в акцията през 1998 г. са задържани десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция.

#Никола Николов - Паскал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници