Как да ядете сладко, без да пълнеете?

Как да ядете сладко, без да пълнеете?

canva

A A+ A++ A

Защо мозъкът ни принуждава да ядем сладки и мазни храни? Корените на силната любов към мазните и сладки храни трябва да се търсят в нашето далечно минало. Например дневната нужда от калории на първобитния човек е била около 4000 kcal за жените и 5000–6000 kcal за мъжете.

Нашите предци са били невероятно мобилни: те са ловували, събирали и понякога са изминавали повече от 30 км на ден. Най-лесният начин да си осигурите "гориво“ е да ядете сладки и мазни храни. Разбира се, не можем да ядем сладки и мазни храни в големи количества, защото дневният ни разход на енергия не е толкова висок, колкото в първобитните времена.

Освен това съвременните мазни и сладки храни са много различни от тези, които са яли нашите предшественици.

Как да се научите да ядете по-малко сладко без стрес? Захарта е един от основните проблеми на човечеството днес. Или по-скоро не става въпрос толкова за захарта, а за нейното количество.

Самата захар съдържа глюкоза, а това е ефективен източник на енергия за функционирането на почти всички системи на тялото, включително мозъка. Но факт е, че консумацията на захар в наши дни е надхвърлила всички разумни граници. Препоръчваният от СЗО прием е 25 грама на ден, тоест приблизително 5 чаени лъжички.

Ето най-ефективните съвети.

1. Не пийте захар

Най-простата и ефективна точка. Спазвайте стриктно правилото: без сладки напитки.

2. Следвайте принципа "по-тъмното е по-добре“.

Ползите от черния шоколад са потвърдени от интересни изследвания. Например, ако ядете 25 г черен шоколад на ден в продължение на четири седмици, нивото на хормона на стреса кортизол намалява, ставаме по-спокойни и по-щастливи.

3. Яли ли сте десерт?

Сега отидете на разходка Физическата активност помага за контролиране на нивата на глюкозата, което намалява риска от диабет. Опитайте да направите това: ако ядете сладко, планирайте 30-минутна тренировка.

4. Изберете най-скъпото и вкусно

Избирайки най-скъпите сладкиши, които можете да си позволите, вие убивате два заека с един камък. Първо, няма да купувате много. Второ, скъпият шоколад или бонбони обикновено са с по-високо качество.

5. Не яжте скрити сладкиши Това означава премахване на всички храни с добавена захар от вашата диета. С изключение на един законен десерт на ден.

6. Яжте, когато искате най-много

Всеки от нас има време "Х“, когато краката го отвеждат в сладкарницата. Запазете своя законен десерт само за този път, а в други случаи направете всичко възможно да не се поддавате на изкушението.

7. На сутринта

Първо, има по-голям шанс да изразходвате енергия през деня и излишните калории няма да се съхраняват "в резерв“. Второ, ще започнете сутринта в страхотно настроение и ще ви бъде по-лесно да устоите на други хранителни изкушения.

8. И все пак контролирайте размера на порциите

И така, порция десерт, която ви позволява да бъдете стройни и здрави: 20–30 г. според actualno.com.

#сладко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници