МОН: Училищата да премахнат табелите „Родителите до тук” от входовете си

МОН: Училищата да премахнат табелите „Родителите до тук” от входовете си

Снимка: Асоциация Родители

A A+ A++ A

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков даде указание към регионалните управления на образованието да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради.

Практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции, съобщават от МОН. При някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи „Родителите до тук“, „Забранен достъп за родители“ и др. „Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото”, подчерта министър Цоков. По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Той подчертава обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация, така че да не се нарушава образователният процес. В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и образователната институция се осъществяват по много начини ежедневно, включително и чрез индивидуални консултации и родителски срещи. Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти, напомня министър Цоков.

„Зная, че това се случва в мнозинството от българските училища и е парадоксално, че дори на някои такива места продължават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В повечето случаи това са ограничителни разпоредби, останали от години и е време категорично да преустановим тези практики”, категоричен е проф. Цоков.#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите