Промяна или подмяна: Как Гонзо пое управлението на футбола от Боби М.

Промяна или подмяна:  Как Гонзо пое управлението на футбола от Боби М.

Стоп кадър/Гонг.бг

A A+ A++ A

След 17 години Българският футболен съюз (БФС) има нов президент. Това е Георги Иванов-Гонзо, който спечели още на първи тур изборите на извънредния конгрес. Точно четири месеца след масовите протести срещу управлението на Борислав Михайлов дългоочакваната смяна на властта в БФС стана факт.

Проведеният извънреден конгрес заради оставката на Михайлов обаче остави и отворен въпроса дали във футбола се случва промяна или подмяна. Новоизбраният президент Иванов през последните две години беше технически директор на БФС, назначен от Михайлов.

По време на предизборната си обиколка в страната в последните три месеца пък той обикаляше със служебен автомобил точно на БФС. В самото гласуване Иванов победи Димитър Бербатов, получавайки 235 гласа, или точно с един повече от тези, които са необходими за победа на първия тур (бел. авт. - Бербатов получи 181).

Все факти, които карат мнозина да се опасяват, че зад Иванов се прокрадва сянката на дългогодишния президент Борислав Михайлов.

"Това, че Борислав Михайлов преди две години ме е поканил, няма значение. Не може някой да ми казва какво да правя. Той не ми е казвал какво да правя, а ме остави да работя за футбола. Ако искате всеки път да ме питате за Борислав Михайлов - не сме роднини с него", реагира нервно Иванов след поредица от въпроси за Михайлов по време на първата си пресконференция като президент.

Самият Иванов все пак обяви, че ще работи да докаже, че с Михайлов са различни, а дългогодишната дясна ръка на вече бившия президент Йордан Лечков заяви пред репортери, че "Иванов вече е еманципиран".

Как се разви конгресът

"Идваме тук, за да гласуваме за по-добро бъдеще на българския футбол. Никой не ни е казвал за кого да гласуваме, бил съм на среща и с Бербатов, и с Георги Иванов", каза пред "Дневник" делегат от клуб от София-област, но без да се представи, добавяйки: "Аз съм само един от многото".

Самият конгрес обаче започна с някои съмнения, че не всички кандидати изразяват своята воля.

Кандидатът за президент Георги Градев заяви, че е чул за опити да се купуват гласове в полза на Иванов. "Говори се за суми от 5000 лв. в район Бургас и в район Свиленград, за да се гласува конкретно за Георги Иванов-Гонзо. Аз бях в хотела, видях и чух много неща".

По-късно нерви имаше и в самата конгресна зала, при процедурните предложения. Едно от тях, за избор на преброители доведе до повишаване на тон. Делегатът на ОФК Плевен предложи да има по един допълнителен преброител за всяка зона и това да са хора от екипа на Димитър Бербатов.

За оставане на актуалния състав от преброители гласуваха 271 делегати, против - 38 и 1 въздържал се, което от по-опитни наблюдатели беше прието като важен успех за старата власт, тъй като "който брои, обикновено печели и самите избори".

Извън първоначалните страсти конгресът премина без драматични събития и според мнозина много по-скучно от изборите през 2018 и 2021 г.

Преди шест години, когато Борислав Михайлов победи в хотел "Маринела" Любослав Пенев, имаше обвинения от претендента, че "вотът е манипулиран", а на предишния конгрес хората на Михайлов твърдяха, че екипът на Бербатов раздавал пари на делегати в тоалетните.

Самото гласуване точка по точка премина плавно - Борислав Михайлов и членовете на неговия изпълком бяха освободени от отговорност, преди да се пристъпи към 5-минутните речи на седемте кандидати за президенти, а след това и към самото гласуване, отнело над един час.

Докато траеше пък самото преброяване, телевизионното излъчване улови подаване на ръка от президента на "Славия" Венцислав Стефанов към Димитър Бербатов и ехидна усмивка от страна на първия. Именно Стефанов е човекът, който избягваше преди това всякакви контакти с Бербатов, а още през декември заяви, че "той няма да е президент".

Краят на борбата на "Трите коня"

"Стилиян Петров няма да бъде в българския футбол. Има хора, които искат да търсят нещо различно" - каза след загубата в изборите Стилиян Петров, член в екипа на Бербатов.

"Аз също бях дотук. Ще ви помоля повече да не ме търсите, за да коментирам български футбол. Аз се прибирам в Мадрид, ще си изчистя басейна и ще си почина", добави Мартин Петров.

По този начин двамата най-близки сподвижници на Димитър Бербатов обявиха, че се отказват занапред да се занимават с български футбол.

Бербатов, който за втори път беше кандидат за президент също заговори, че трети опит няма да има. "Нека дадем време на новия президент, получил е доверието на клубовете. Има достатъчно неща, с които ще се занимавам. Невинаги има хепиенд в живота. Вървим с високо изправени глави".

"И Стилиян, и Марто си отиват. Ние ще гледаме отстрани и ще се надяваме българският футбол да върви", каза още Бербатов, който през 2009 г. нарече себе си и двамата си бивши съотборници в националния отбор "трите коня".

Новият изпълком...е като старият

"Един президент не взима еднолични решения, а управлява с изпълком", каза Георги Иванов, след като беше избран и пристъпи към дългоочакваното предлагане на състав за изпълнителния комитет.

Той предприе една сериозна промяна, като не включи нито един президент или собственик на клуб - нещо, за което Борислав Михайлов беше критикуван много при всичките си мандати.

Иванов обаче предложи изпълком, който съчета бивши състави от изпълкомите на Михайлов.

В 14-членния състав влизат бившият вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев, както и други бивши членове на изпълкома Румян Вълков, Михаил Статев, Пламен Манолов и Димитър Георгиев. Кметовете на Враца Калин Каменов и Велико Търново Даниел Панов, които при последните избори бяха издигнати от ГЕРБ, също са били членове на изпълнителния комитет на БФС в предишни години.

Димитър Георгиев влезе последен в изпълкома. Той стана популярен преди години, когато беше заснет да танцува до Борислав Михайлов, а след оставката на последния през 2023 г., стана ясно, че е заявил пред останалите членове на изпълкома, че ще се кандидатира за конгреса, за да може да обжалва. По-късно Георгиев обжалваше и вписването на Михаил Касабов като временен президент на БФС.

При самото прочитане на имената пък Иванов без да иска предложи покойния Камен Костадинов вместо Калин Каменов.

Интересен е и казуса с Фурнаджиев се беше оттеглил от футбола след първата оставка на Борислав Михайлов през 2019 г. На конгреса той отговори на въпрос защо се завръща: "Имах причина, поради която се отказах. Не виждах светлина в тунела. Имах дълъг разговор с Гонзо. Изслушах идеите му и реших с моя опит да го подкрепя".

В изпълкома влиза и президентът на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов, през годините считан за близък до Борислав Михайлов.

Останалите членове на изпълкома са нови: това са Николай Изов, Любомир Пейновски, директорът на "Виваком" Николай Андреев, вицепрезидентът на Асоциацията на българските футболисти Мила Христова, специалистът в IT сферата Теодор Тодоров.

Ходовете пред Иванов

С признание, че започва по-трудното и изборите са само началото Иванов направи първо изявление като президент.

"Горд съм. Имам още по-голяма отговорност. Сега предстои по-трудното. Трябва да покажем, че заслужаваме и сме достойни", каза той.

Иванов заяви, че няма да прави гръмки обещания, нито да прави големи промени, тъй като футболното първенство е в ход. Това показа, че промени в комисиите (съдийска и дисциплинарна), които обикновено са най-коментирани, вероятно няма да има, поне до лятото.

"Този Изпълком ще взима решения, които са за доброто на футбола и няма да теглим в една посока към един или друг клуб. Има правилници, закони, устави. Всеки един клуб ще е третирам по еднакъв начин, без значение дали е шампион или популярен клуб. Затова в изпълкома няма президенти", добави Иванов.

Той подчерта, че ще има поетапна промяна и на Професионалната футболна лига. От години има призиви именно ПФЛ да администрира първенството, както е в много други държави.

Георги Кичуков, Дневник


#Георги Иванов - Гонзо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници