Тестват първия парк патрул в София

Тестват първия парк патрул в София

стоп кадър

A A+ A++ A

Представиха първия в София парк патрул, който ще следи дали шофьорите в центъра на града спазват правилата за ползване на синя и зелена зона. Автомобилът все още работи в тестови режим.

Парк патрулът е стандартен оперативен автомобил от Центъра за градска мобилност. Той е снабден с новото оборудване, което включва общо четири камери - по две от всяка страна на колата, информира NOVA.

При движение на автомобила в реално време камерите ще засичат номерата на паркираните коли. Информацията веднага ще бъде проверена в базата данни, а системата ще показва дали съответният шофьор си е платил и има ли право да паркира в зоната. В случай че шофьорът не си е платил, ще бъде санкциониран.

Любопитно е, че при скорост на тази кола от около 30 километра в час за 60 минути ще могат да бъдат проверени около 4 хиляди коли.

Планът е всички оперативни автомобили на Центъра за градска мобилност да бъдат оборудвани с новата техника, което означава, че до края на месец парк патрулите в София ще бъдат общо 20.

"Всеки автомобил в реално време бива проверяван, има ли SMS, в колко часа изтича той, има ли винетка за живущ или не е платил съответно услугата за зоната, пешеходните контрольори ще останат в тези зони от кварталите, където е трудно да обикаля такъв автомобил", каза Димитър Делчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

"Системите, които ние в момента правим към Центъра за градска мобилност, ще имат възможност да слагат т.нар. „дигитална скоба” в момента на установяване на нарушението. Това, разбира се, изисква решение на СОС и сега няма как да стане, но тези функционалности са в готовност да бъдат изпълнявани”, обясни представителят на проекта Андрей Лилов.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници