Ангел Кунчев: Пикът на грипа ще е в края на януари

Ангел Кунчев: Пикът на грипа ще е в края на януари
A A+ A++ A

Заболеваемостта от грип се повишава като се очаква пикът на заболелите да е в края на януари и началото на февруари, каза на пресконференция главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По време на празници, тъй като хората не ходят на лекар, се очаква намаляване на броя на заболелите в следващите дни, но коректни данни ще има след първите 10 дни на януари. В момента се установява по-често Covid, отколкото грип, каза Ангел Кунчев.

"Ние хващаме по-често положителни за Covid от изследваните проби, отколкото за грип, което значи, че циркулация на вируса си има. Фактът, че има над 350-360 души на лечение в болница, а около 30 и няколко от тях са в интензивни отделения, показва, че не си е отишъл изцяло Covid-a, но натиск върху системата няма, тя се справя, лечение е осигурено на всички".

В програмата за безплатно ваксиниране на хората над 65-годишна възраст срещу грип са осигурени 308 000 дози ваксина. Досега са направени около 270 000 дози, като вероятно броят им е по-голям, каза Ангел Кунчев.

"Поне по моите наблюдения след всичко, което се случи не само с нас, с целия свят покрай Covid, има едно отрезвяване, едно връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар".

#грип #д-р Ангел Кунчев #Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници