ООН прие резолюция за примирие в Газа, България гласува "въздържал се"! Израел наводнява с морска вода тунелите на Хамас

ООН прие резолюция за примирие в Газа, България гласува "въздържал се"! Израел наводнява с морска вода тунелите на Хамас
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН прие резолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, съобщава Нова телевизия.

Общото събрание на ООН прие резолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, 153 от 193 държави дадоха подкрепата си, България гласува с въздържание. Сред гласувалите „против” бяха Израел, Съединените щати, Чехия и Австрия.

Резолюциите на Общото събрание обаче не са правно обвързващи. Миналата седмица на резолюция с почти идентични изисквания, поставена на дневен ред в Съвета на сигурност на ООН, Вашингтон наложи вето. Това доведе до критики от много държави и хуманитарни организации. Арабските страни призоваха за извънредна сесия на Общото събрание на ООН.

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл", като се позова на високопоставени източници в Пентагона, съобщи, че израелската армия е започнала да наводнява с вода от Средиземно море тунелите на „Хамас” в Ивицата Газа. В момента обаче това се извършва в малки количества, за да се оцени ефективността на стратегията.

Тел Авив твърди, че подземната инфраструктура на "Хамас" има ключова роля за операциите на палестинската групировка. Тунелите се използват за прехвърляне на бойци от точка до точка, както и за съхранение на оръжията и боеприпасите им. Според Израел някои от заложниците също са държани под земята.

Израелски войници водят като роби пленените палестинци

Израелските отбранителни сили, по-известни като ЦАХАЛ, не горят от желание да изпълняват резолюцията на ООН за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Вместо да воюват с „Хамас“, военните подлагат на мъчения мирните палестинци. Роденият в украинския град Суми военен анализатор Юрий Подоляка публикува снощи покъртителни кадри, на които се виждат дълги редици от полуголи мъже, а до тях добре екипирани момчета с автомати. Младите палестинци са снимани и как се извозват с камиони. На очите им има превръзки.

„ЦАХАЛ масово пленяват палестинци мъже в Газа. Събличат ги по бельо за „преглед“, слагат им превръзки на очите и ги товарят на камиони към филтрационните лагери, където ги „проверяват“ за връзки с „Хамас“, пише Подоляка в своя Телеграм канал.

#Газа #Израел #"Хамас" #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници