Проучване: Българите работят значително над средното ниво в ЕС

Проучване: Българите работят значително над средното ниво в ЕС
A A+ A++ A

Българите работят значително повече от средното ниво за останалите работници в другите европейски страни, като само румънците са преди нас в това отношение. Това сочат данни на френския институт „Рексекод“ (Rexecode).

Според проучването за 2022 година, публикувано преди ден, българите работят 1993 часа на година, а румънците 2029 часа в сравнение със средния за ЕС брой часове 1679.

На трето място сред 27-те страни членки на евросъюза с най-много изработени часове се нарежда Гърция с 1979 часа годишно.

Гражданите на Нидерландия, Дания, Финландия, Швеция, Австрия и Германия са работили по-малко от 1600 часа годишно, което е под средната стойност за ЕС.

В същото време според данните на Евростат трудът в България е най-ниско платен в целия ЕС. За час труд работник в България получава средно 7 евро, докато в Германия заплащането е 37 евро, а в Дания се движи около 50 евро на час.

Според европейският статистически институт, брутният годишен доход на работещ у нас без деца е около 9371 евро, а за сравнение в Дания е над 60 000 евро.

#ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »