Радев: Политиците не трябва да губят връзка с българската армия

Радев: Политиците не трябва да губят връзка с българската армия

Пресцентър на президентството

A A+ A++ A

Политиците не трябва да губят връзка с българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава оцени високо дейността на СОСЗР за съхраняването на традициите и потенциала на запасното войнство в България, като част от Европейското запасно войнство. По думите на президента от изключително значение е СОСЗР да продължи да работи за предаването през поколенията на българските воински традиции и завети, тъй като България се нуждае от добре подготвени, образовани и възпитани в родолюбие млади хора. Румен Радев призова за още по-тясно взаимодействие между СОСЗР с Министерството на образованието и науката за развитие на патриотичното възпитание у нас, което заслужава много по-голямо внимание от страна на институциите. Откроена бе и дейността на СОСЗР за опазване на културно-историческото наследство чрез опазване и поддържане на военните паметници в България, за което организацията може да изпълнява и водеща роля.

По време на срещата председателят на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков сподели с държавния глава предизвикателствата пред организацията и нейните приоритети. Сред тях са приемането на проектозакон за запасното войнство в България, хармонизиран с действащото европейско законодателство, създаването на национален фонд „Български военни и военно-исторически паметници и мемориали", с участието и подкрепата на Министерствата на отбраната, финансите, културата, общините и запасното войнство, както и обявяването с постановление на Министерски съвет СОСЗР за Национално представителна военно-патриотична организация в България, Европа и като член на Междусъюзническата организация на офицерите от резерва (CIOR). Румен Радев изрази подкрепата на президентската институция за постигането на тези цели.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва представлява голямата част от запасното войнство в България. Структурата на организацията включва 43 областни организации в цялата страната, в които са учредени 300 общински организации, под чието ръководство са 653 дружества и клубове. Общата численост на членовете на СОСЗР е около 27 600 души.


#СОСЗР # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници