Кунчев: Новият Омикрон иде със силно главоболие и кашлица

Кунчев: Новият Омикрон иде със силно главоболие и кашлица
A A+ A++ A

Новият Омикрон често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи сегашните вариации на COVID-19 са неприятни и бързо се разпространяват, но все пак не водят до тотален натиск върху здравната система.

Според него много зависи от нивото на имунитета и състоянието на организма как ще реагира на COVID-19 в момента, но не бива да се подценяват рисковете.

„Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това – главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух. Ако другите симптоми отшумяват за три-четири дни, кашлицата остава седмица и повече“, обясни Кунчев.

Той добави, че ваксинираните не достигат до болница и тежки усложнения. По думите му на класаческия Омикрон от преди година и половина, в момента има над 300 нови варианта. Той препоръча хората да се ваксинират.

#коронавирус #Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници