Решено: Даваме ракети С-300 и патрони на Украйна

Решено:  Даваме ракети С-300 и патрони на Украйна

БГНЕС - архив

A A+ A++ A

Народните представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание, но не стана ясно с колко и чии гласове, съобщи БНТ.

С това решение НС одобри да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев. По време на дебатите в пленарна зала проектът на решение срещна силен отпор и остри критики от страна на опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН. Близо час отне започването на дебата по същество като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка, за да се осигури време на заседанието на дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

Христо Гаджев от ГЕРБ каза, че България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските военновъздушни сили. “Те няма как да се ползват”, уточни той. Гаджев коментира, че МО е направило опит да бъдат ремонтирани зенитно-управляемите ракети, но той е бил неуспешен. Според него минималният брой военна помощ, който ще предоставим по никакъв начин няма да навреди на бойната готовност на българската армия.

Остри реакции и критики дойдоха от БСП, ИТН и от “Възраждане”, които се обявиха против предоставянето на допълнителна военна помощ на Киев. В крайна сметка по искане на “Възраждане” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев бяха изслушани на закрито заседание като те трябваше да дадат повече информация на депутатите относно състоянието на българската армия и точното въоръжение, което се предлага за предоставяне на Украйна.

#С-300 #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници