КНСБ и КТ "Подкрепа" в стачна готовност, ако държавата им вземе печалбата за 2022 г. от ВМЗ-Сопот

КНСБ и КТ "Подкрепа" в стачна готовност, ако държавата им вземе печалбата за 2022 г. от ВМЗ-Сопот
A A+ A++ A

КНСБ и КТ „Подкрепа“ във ВМЗ – Сопот, обявиха, че не са съгласни държавата да прибере 100% от тяхната печалба за миналата година. Предложението е залегнало в проекта за бюджета, който се очаква депутатите да дебатират на първо четене в близките дни.

Двата синдиката в държавната оръжейница са изразили безпокойството и несъгласието си в писмо, изпратено до премиера Николай Денков, до министъра на икономиката Богдан Богданов и до председателя на Съвета на директорите на ВМЗ Ивайло Кънев.

„Отчисляването на 100 % от нетната печалба за 2022 г. на практика ще обезкърви предприятието. Инвестиционната програма за модернизиране, разширяване на производствения капацитет и ремонтиране на сградния фонд с цел подобряване на условията на труд ще трябва да бъде прекратена. Вече са поръчани и авансирани машини и съоръжения, няма да могат да бъдат изплатени, а за неизпълнението на договорите ще се начисли неустойка“, пишат синдикатите.

Те настояват да се преразгледа разпореждането по отношение на ВМЗ – Сопот, като заявяват, че в противен случай са готови на протестни действия.

Според отчетите на ВМЗ печалбата за първото тримесечие на 2023 г. е в размер на близо 40 млн. лв. Към 30 септември 2022 г. дружеството е спечелило почти 68,8 млн. лв.

Персоналът в държавната оръжейна фирма е увеличен от 3623-ма души през миналата година на 3939 работници през тази.

#ВМЗ Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници