Синдикатите искат реформи и увеличение на заплатите

Синдикатите искат реформи и увеличение на заплатите

Стоп кадър/NOVA NEWS

A A+ A++ A

КНСБ настоя в бюджет 2023 да се осигурят допълнителни средства за заплати в обществения сектор, които да компенсират инфлацията през предходните 2 години плюс 10-процентно увеличение за сегашната.

Синдикатът настоява и за увеличение на минималната заплата на 850 лева от 1 юлиq, предаде БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че за увеличението на бюджетните заплати са необходими 475 милиона лева, а за ръста на минималната още 175 милиона лева, като според него тези средства могат да се намерят:

"Връщането на 20% ДДС за всички, на които беше дадено като ваканция през тези месеци на криза - видяхме и доказахме пред вас конкретно, че те не доведоха до намаляване на цените, всъщност тези мерки останаха като полза в джоба на съответните производители или бизнеси, в ресторантските услуги да речем. Но ние искаме да видим гаранциите за политическите ангажименти, които бяха поети, а именно 125-те процента от средната работна заплата, гарантирани от всички партии за педагогическия персонал за 2023 г".

По думите на Любослав Костов, главен икономист на конфедерацията и директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, е необходима политика по доходите, която да догони инфлацията във всички икономически дейности.

"Много сектори са недофинансирани и това е причина за многото протести. Форумът ни искаше да покаже с числа всяка дейност колко е недофинансирана и колко при трябват... Подкрепяме намалението на капиталовата програма с 2 млрд. лева. Това е обективната инвестиционна програма на правителството. Подкрепяме усилието за 3% дефицит".

#КНСБ #Пламен Димитров #МРЗ #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници