Манолов : Управляващите сега създават проблеми на тези след тях

Манолов : Управляващите сега създават проблеми на тези след тях

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

„Няма практика пенсии да се изплащат от фискалния резерв. От някъде обаче тези пари е трябвало да се платят. Тъй като не е имало откъде – се е търсило от мястото където има. Като цяло това не е добре. Тази политика – да създадем колкото се може повече проблеми на тези, които идват след нас, за да си решим нашите проблеми, е ужасна. Не бива да се прави така, но нерядко се изкушават на това”. Това заяви по НОВА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той коментира и темата с отпуснатите великденски добавки за най-бедните пенсионери. „По принцип това решение е правилно. Но в подобни ситуации никога няма вярно решение, тъй като не може да се отговори правилно на нуждите на всички. Въпросът винаги е къде е границата? За всички ли ще има или не? Сега никой не иска да поговори защо има хора, които получават 526 лева пенсия?

А те получават толкова, защото им е било позволено да се осигуряват по специален ред. След това при изчисляването на пенсията се стига до този резултат. Когато една пенсия е 3400 лева – очевидно е, че човекът няма да погледне тези 100 лева. Със сигурност трябва да има грижа, но въпросът е къде е границата. Защото този, който има 5 лева повече, ще попита защо за него няма добавка? И ще бъде прав. Универсално вярно решение няма. И тогава политиците трябва да поемат отговорност”, категоричен е той.

По думите му повишаването на пенсиите на всички възрастни хора и добавките за Великден „трябва да се случат заедно”.

”Но това не е работа на НС да се занимава с това. Още повече, че това стана за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване, а не за сметка на някакъв допълнителен ресурс. Въпреки че накрая пак ще стане за сметка на държавния бюджет, тъй като делът на собствените приходи в бюджета на НОИ е под половината от неговите разходи. Така че този разход, вероятно по към края на годината, ще с еповия като разход в държавния бюджет”, подчерта Манолов.


#Димитър Манолов #КТ „Подкрепа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници