Министърът на икономиката: Военните ни заводи работят на пълни обороти

Министърът на икономиката: Военните ни заводи работят на пълни обороти

Кадър: НОВА

A A+ A++ A

Въпросът какъв капацитет може да бъде освободен във военните заводи в България и в какви срокове зависи много и от продукцията, която се цели да бъде произвеждана. Това обясни пред журналисти министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той и министърът на отбраната Тодор Тагарев бяха изслушани в парламентарната комисия по отбрана относно решението на Народното събрание от 9 декември м.г. за предоставяне на въоръжение на Украйна, както и за решението на Министерския съвет от 17 март т.г. да възложи на "Държавна консолидационна компания" ЕАД да възложи на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД (ВМЗ) обновяването на съхранявани във въоръжените сили военновременни запаси, представляващи боеприпаси. Заседанието на комисията беше закрито.

По думите на Богданов в момента военните заводи в България работят на пълни обороти.

Съвсем скоро България ще се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна, отговори Тодор Тагарев. "Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности, надявам се, че не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на предприятия от нашата отбранителна индустрия", коментира той. Тагарев посочи, че ВМЗ-Сопот е една от възможностите, които ще се дискутират, да получи европейско финансиране.

Богданов обясни, че към момента България не е напълно готова да произвежда 155-милиметрови снаряди. Нашата цел е българските предприятия да могат да произвеждат натовски стандарт оборудване, добави тук. "Като тук не е изцяло правилно да казваме натовски стандарт. Ние и в момента можем да произвеждаме натовски стандарт оборудване. Тук говорим за специфично оборудване, което ще се цели да се купи в Европа", обясни министърът.

Работим по всички канали, за да може България да се присъедини. България трябва да е част от целия този процес. Можем да разширим допълнително капацитета, но трябва да работим и с нашите партньори, за да определим какво точно е необходимо и в какъв срок, коментира още Богдан Богданов, предаде БТА.

Въпрос на дискусия, има голям бюджет на ниво Европейската комисия (ЕК). Въпросът е как България ще се позиционира. Имаме възможности да достъпим фондове и ресурси отвън, но България трябва да подготви проекти. Работи се по тези проекти, отговори министърът на въпрос кой ще плати оборудването за модернизацията на военните заводи в България.

#Богдан Богданов #военни заводи #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници