Блинкен: Си Дзинпин обеща да не дава оръжие на Путин

Блинкен: Си Дзинпин обеща да не дава оръжие на Путин
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в понеделник в Пекин, че Китай е подновил обещанията си да не изпраща оръжие на Русия във войната срещу Украйна, въпреки че изрази загриженост от действията на частни китайски фирми.

„Ние – и други страни – получихме уверения от Китай, че не е и няма да предостави смъртоносна помощ на Русия за използване в Украйна“, каза Блинкен пред репортери след двудневни разговори.

„Не сме видели никакви доказателства, които да противоречат на това. Това, за което имаме постоянни опасения обаче, са китайски фирми – компании – които може да предоставят технология, която Русия може да използва, за да напредне в своята агресия в Украйна“, каза той.

„Помолихме китайското правителство да бъде много бдително за това.

Блинкен каза, че Китай е предложил гаранции за Русия през "последните седмици", а не само по време на неговото посещение.

Китай наскоро засили дипломацията си по отношение на Украйна, ход, който се гледа скептично от Съединените щати, които вярват, че Русия търси дипломатически пътища за легитимиране на своите териториални придобивки.

#Антъни Блинкен #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници