Шефът по националната сигурност на Украйна: Русия ще се разпадне до 7 години, Китай дебне

Шефът по националната сигурност на Украйна: Русия ще се разпадне до 7 години, Китай дебне
A A+ A++ A

Русия ще се разпадне до седем години. Това обяви председателят на украинския Съвет по национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в интервю за британския вестник "Таймс".

Той добави, че срещата на върха през март между на президента Владимир Путин и Си Цзинпин е потвърдила това, в което Украйна отдавна вярва: Русия е слаба и има риск от разпад.

"Западът не познава Русия и се страхува от разпокъсването й. Но този процес вече е в ход."

Той твърди, че колапсът ще бъде "грандиозен" и ще се случи през следващите три, пет или седем години.

"Това е исторически процес, не може да се спре историята", отбеляза Данилов.

Експертът разглежда визитата на Си в Москва като признак на слабостта на Русия. Според него провалът на Путин да превземе Киев и Харков в началото на инвазията е нанесъл смъртоносен удар върху руското единство.

Точно както Съветският съюз се разпадна по-бързо, отколкото Западът очакваше, така Русия ще загуби контрол не само върху частите от Източна Украйна, които окупира, но и над Абхазия - проруската отцепническа република в Грузия, както и владенията си в Кавказ, твърди Данилов.

Според специалиста Москва вече е загубила влиянието си над някогашните си лоялни съюзници в Централна Азия. По думите му Китай е вперил очи към руския Далечен изток, където има голямо китайско население. Тази територия попада под руско владение през втората половина на XIX в. и Пекин със сигурност не биха отказали да си я върнат, ако се отвори такава възможност.

"Да позволи на Китай да вземе руска територия ще бъде опасно за Запада, защото решавайки един проблем, те ще създадат друг", изтъкна Данилов. "Трябва да има първоначални стъпки от Запада още сега".

Срещата между Си и Путин постави ясни идеологически разделителни линии между САЩ и техните съюзници от една страна и, от друга, нарастващата "ос на автокрациите" - Пекин, Москва, множество други диктаторски режими и абсолютни монархии. Саудитска Арабия, някога най-близкият приятел на Америка в Арабския свят, обяви миналата седмица, че възнамерява да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество - съюз предимно от азиатски страни, включително и Русия, създаден от Пекин, за да се конкурира с НАТО в сферата на политиката.

При посещението си в Москва Си не повдигна темата за военната подкрепа за Русия. Формулировката в предишни декларации, че приятелството между двете държави е "безгранично", отсъстваше.

"Китай е голяма страна и ще бъде силен съперник на англосаксонския свят. Сега е и собственик на Русия. Русия вече няма да предприема никакви важни действия без неговото позволение. Русия напълно загуби суверенитета си. Това е факт", отбеляза Данилов.

Макар Китай да се притече на помощ на Русия, като отказа да подкрепи западните санкции и продължава да купува руски петрол и газ, това е в негова собствена полза. Малко анализатори биха се съгласили, че Путин е в джоба на Си до такава голяма степен, както твърди Данилов, но няма съмнение, че неуспехът на руската армия да постига успехи на фронта в Украйна засилва надмощието на Китай в двустранните отношения.

Все пак, дори и Украйна да успее да нанесе сериозно поражение и да изтласка руските войски към границите си, остава заплахата, че в крайна сметка Путин може да използва ядрено оръжие.

Според Данилов обаче такова решение няма да бъде взето от Кремъл.

"Ако китайците позволят на Русия да използва ядрени оръжия, те ще ги използват. Ако не, няма да го направят".

#Русия #Русия и Китай #Китай #Олексий Данилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници