Послушно куче - мисията възможна

Послушно куче - мисията възможна
A A+ A++ A

Сдобивайки се с куче, невинаги си даваме сметка колко много грижи изисква то. Като започнем от просенето на храна и разглезването, до белите и агресията, то отглеждането на четириног може да се превърне в истинско предизвикателство, ако нямаме правилния подход! Затова поканихме Асен Аролски, който е професионален треньор на кучета. Освен, че ни издаде каква е тайната рецепта за послушно куче, той ни загатна и какво можем да открием в новата му книга, Гледайте!

Кога се роди любовта ти към кучетата?

Още от раждането ми. Родителите ми казват, че съм проходил с куче. Отгледали са ме кучета. Когато бях на 7-8 бях палаво дете. Винаги се забърквах в пакост и ме наказваха да си тоя вкъщи. Единствената пролука беше, че мога да изляза, ако разхождам кучето. Имахме огромна източноевропейска овчарка, която тежеше около 60 кг, но ме слушаше сякаш бях генерал. Така станахме супер добри приятели. В онези години беше необичайно да имаш толкова добре възпитано куче. Децата непрекъснато ме караха да показваме някой номер. Така печелих приятели. В един момент дойде краят на живота му и в този период си казах, че ще стана най-добрия треньор.

Какви са най-честите проблеми, с които се обръщат към теб?

Зависи от възрастта на кучето. При по-младите най-често е дърпане на повод и хигиенни навици. При по-възрастните кучета се появяват различни фобии, които се превръщат в страх или агресия. Някои любимци имат неприятни навици и маниери у дома - скачат върху нас или просят храна.

Какво да правим с просенето на храна?

Най-красивото в обучението е да имаш лакомо куче, защото можеш да му предложиш различни концепции. В този случай, можем да го научим да стои на едно място, докато трае вечерята. Започва се от минута-две до времето, което е необходимо за една вечеря.

Вярно ли е, че трябва да обучавам кучето на друг език?

Да, така е. Но във всяка една сфера има митове и легенди. Съществуват толкова много езици и навсякъде, където има хора, има и кучета. На какъвто и език да го направим, ние можем да го обучим добре. Някои хора казват, че кучетата разбирали по-лесно немския език. Това е страшен мит. Също така, за кучето думите нямат никаква стойност. За тях е важно какво стои зад тази дума. Може да му кажеш "седни”, но можеш да му кажеш и "банан”.

Кое е най-лесното за обучаване куче?

Това е кучето, което иска да яде. Щом е лакомо и щом иска да играе, с него можеш да направиш изключително много неща. Що се касае до интелигентност, победителят в тази категория е породата Бордър коли. Тяхната интелигентност се равнява на 4-годишно дете. Думите, които могат да запомнят са около 2000-2500. На дъното на класацията е афганска хрътка. Но аз не смятам, че има глупаво куче. Всяко от тях е създадено, за да ни случи в някаква област.

Мит ли е, че хъскитата са глупави?

Определено е страхотен мит и можем да го опровергаем! Когато става въпрос за северни кучета, особено за хъски, повечето от тях имат изключително голям запас от енергия. Те трябва да бъдат физически ангажирани. За тях една обикновена разходка с каишка е крайно недостатъчна. Някои стопани слагат раничка с тежести на гърба на кучето. Това добре в началото, но в един момент то започва да заяква и се виждаме в чудо. Бих препоръчал ходеща пътека у дома.

Какво можеш да кажеш за агресията при кучетата?

Кучетата, независимо от породата, са създадени от човек, за да свършат определена задача. Има си кучета, които са селектирани така, че да нямат притеснение да нападнат човек, например в полицията. Те носят у себе си недоверието към чужди хора. Агресията при повечето домашни кучета е породена от погрешния начин, по който общуваме с тях. До това води липсата на правила.

Казваш, че кучето трябва да има свое собствено убежище. Какво значи това?

Става въпрос за т.нар. клетка. Когато хората чуят това, в първия момент си представят затвор и ограничения. Но това е място, на което да научим кучето, че това е неговото убежище. Клетката не се използва за наказание. Това е място, на което то ще намери любими предмети и свое място. В света на кучетата, да имаш леговище е лукс. Клетката върши работа и за бягство, когато децата тормозят кучето.

Какво трябва да знаем преди да си вземем куче?

Не си взимайте куче просто, защото искате да имате куче. Погрешно е избирането на куче като по каталог. Трябва да определим какъв човек сме и какво е нашето всекидневие. Важно е да съобразим това с избора на куче. Трябва да съобразим породата с нашите навици. Тогава е много по-лесно да направим избор.

Какво ще намерим в книгата?

300 практични съвета, които са създадени вследствие на работата ми, заедно с моя баща, както и целия ни екип. Важното е да знаем, че трябва да се обърнем към специалист още преди да си вземем куче. Мит е, че започваме да обучаваме кучето, след като навърши определена възраст. Това трябва да се случи в момента, в който то прекрачи прага на нашата врата. Трябва да проучим и какво изисква самата порода и какви специфични нужди има.


#Jenite.bg и Peika.bg #Peika&Jenite YouTube #Кучетата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"