Гражданска организация: Кабинетът да каже гони ли украинците!

Гражданска организация: Кабинетът да каже гони ли украинците!
A A+ A++ A

С гневна декларация срещу служебния кабинет излезе днес Български хелзинкски комитет (БХК). Поводът - проблемът с изхранването на украинските бежанци у нас. В изявлението си неправителствената организация припомня хронологията на управленските бездействия от последните месеци. И понеже те никак не изглеждат случайни, апелира: "Призоваваме служебното правителство да предприеме незабавни мерки по изпълнение на поетите на 23 ноември ангажименти. В противен случай, ако целта на бездействието му е да изгони украинските бежанци от България, нека поне да има доблестта да го заяви в прав текст. По-достойно ще е, отколкото да ги оставя да гладуват".

На визирания 23 ноември 2022 г. бе свикана среща с представители на граждански организации, сред които и БХК. Тогава са дадени напоителни обещания: "Представителите на щаба на служебното правителство, както и председателстващите срещата заместник-министър на вътрешните работи г-н Емил Ганчев и заместинк-директор на Дирекция „Миграция“ г-н Мариян Данков дадоха изрично обещание, че от следващия ден щабът ще осигури изхранването поне на уязвимите украински бежанци, преместени в държавни и общински бази". След повече от 30 дни реални действия няма. "През тези дни служебното правителство прие няколко решения по програмата за хуманитарно настаняване. В нито едно от тях до ден-днешен не се споменава думата „храна“", казват от БХК.

Организацията припомня също, че някои от (без)действията бяха сътворени тихомълком и нямаше да се разбере за тях, ако не бяха медийни и на доброволческите организации усилия. Цялата декларация на БКХ - тук(link is external).

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници