Милева за мигрантския натиск: Това е трети загинал полицай за 2 месеца

Милева за мигрантския натиск: Това е трети загинал полицай за 2 месеца
A A+ A++ A

Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия. Това каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По досъдебното производство се провеждат разпити на свидетели, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със загиналия полицай в трагичната нощ, посочи тя.

Досъдебното производство е образувано с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие, за убийство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения. Разследването се води под ръководството на окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде възложено на екип от следователи от града, каза говорителят на главния прокурор.

Заради нестихващия мигрантски натиск за последните два месеца това е трети загинал служител на МВР и, когато говорим за ръст на престъпността, визираме точно тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и категоричен отговор на самата държава. Няма го. И това поражда оправданите страхове на хората, засилва усещането за несигурност и липса на държава, коментира Милева.

Преди два месеца загинаха двама полицаи в Бургас след гонка с автобус с мигранти.

Според нея на първо място е нужна по-добра законова база, включително за по-тежки санкции срещу нелегалната миграция. Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, за да се гарантират техните живот и здраве. Това се опитва да прави и българската прокуратурата, но, за да го постигнем, е необходимо съдействието и на останалите институции, допълни тя.


Какво още трябва да се случи, за да разберем това - престъпниците са обявили война на държавата и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата строгост на закона, коментира Милева.

Днес на големия християнски празник, посветен на Св. Архангел Михаил, българските полицаи отбелязват професионалния си празник. Този празник бе помрачен от смъртта на техен колега. Млад български граничен полицай, който с цената на своя живот е защитавал българската граница, посочи говорителят на главния прокурор.

Милева е в Букурещ, където се открива Третият форум на Балканските главния прокурори.

Тук сме с колегите си от всички балкански държави, включително на място са и турските ни колеги, с които поддържаме постоянен неформален контакт с цел бързина на действията, които трябва да се извършват на територията на Турция във връзка с този случай. Темата за противодействието на нелегалната миграция отново ще е във фокуса на вниманието по време на форума, както е било и преди. Различното сега е, че наистина натискът и агресията на престъпниците достигна недопустими нива, каза още Сийка Милева.

#.мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай