"Керван на свободата" от 100 хиляди мигранти се готви да щурмува гръцката граница

"Керван на свободата" от 100 хиляди мигранти се готви да щурмува гръцката граница
European Insider/Twitter
A A+ A++ A

"Керванът на светлината" - конвой от хиляди нелегални мигранти, предимно от Сирия, са се събрали в Одрин и се подготвят за щурм на гръцката граница, съобщава агенция Фокус. Целта на бежанците е да преминат заедно границата на ЕС и движейки се на север през Балканите, да си проправят път до Западна Европа и крайната си цел - Германия.

Агенцията цитира турския телевизионен канал Orient, който излъчи и видео на множеството, заснето от дрон. То бе широко разпространено и в социалните мрежи. Факт-чекинг на френската обществена медия France24 обаче показа, че видеото е заснето по време на голямата миграция към Европа през 2015 г., а не отразява сегашната кампания, затова не го публикуваме.

Преди три дни "Гардиън" съобщи, че събралото се множество е призовало ООН да ги защити от "всички форми на физическо, психологическо и политическо насилие“. Бежанците искат също сирийското правителство да предприеме дипломатически усилия в ЕС, "за да отворят вратите си за този конвой или да намерят незабавни решения". От началото на септември сирийците чертаят планове за пътуването чрез свой канал в Telegram, чиито последователи наброяват над 85 000, припомня британският вестник.

Юко Нарушима, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН, заяви пред "Гардиън", че агенцията е знаела за съобщения в социалните медии за организиране на големи движения на хора от Турция към ЕС, но не е участвала или насърчавала това. 

Организаторите, за които се смята, че самите те са сирийски бежанци, са казали на хората да носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ. Реалният брой на хората в кервана не е ясен, но според организаторите се очакват около 100 000 души. 

Сирийските бежанци наброяват над 3,5 милиона в Турция, където наскоро имаше съобщения за нарастващо напрежение и насилие срещу сирийци в някои части на страната. В изявление организаторите обясниха, че керванът, който "излезе от утробата на революцията“, е бил предизвикан от "отвратителния расизъм“, на който са били изложени от "някои партии в турската република" и който според тях е довел нарастване на убийствата на сирийци. Организаторите на конвоя посочват като причина за решението и натиска да се върнат в районите на сирийския режим, което би означавало отново да застрашат живота си. 

Вече около 400 души бяха принудени да се върнат по домовете си в Идлиб, след като се опитаха да преминат сирийската граница с Турция, за да се присъединят към кервана, но бяха нападнати от твърдолинейни ислямистки бойци.

Според Туитър профила на на European Insider, на 22 септември около 1500 мъже са се опитали да преминат турската граница при река Марица, но са били отблъснали от граничните сили на Гърция. Това бе потвърдено от Министерството на гражданската защита на южната ни съседка. Същият източник твърди, че големият щурм се очаква днес (събота). Организаторите заявяват, че това е само началото: общо тази есен могат да бъдат формирани до десет такива "конвоя", добавя "Фокус".

Ситуацията бе забелязана и от българските власти. Вчера областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви частично бедствено положение заради мигрантския натиск в общините Свиленград и Тополовград. Засега мерките са в сила до 29 септември. 

На свой ред Гърция планира да увеличи многократно патрулите, а преди няколко седмици правителственият съвет по национална сигурност начело с премиера Кириакос Мицотакис взе решение да удължи от 40 на 120 километра защитната стена по границата с Турция. В края на август бе съобщено, че благодарение на предприетите от властите мерки през 2021 г. Гърция е имала най-малък брой приети бежанци през последното десетилетие - 8500. Тази година се отбележи второто най-ниско число през последното десетилетие, като пристигналите през първите осем месеца възлизат на седем хиляди.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »