Започна срещата между Кирил Петков и Володимир Зеленски (ВИДЕО)

Започна срещата между Кирил Петков и Володимир Зеленски (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Правителствената пресслужба съобщи, че срещата между премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски е започнала. Двамата лидери разговарят в Киев, след което ще дадат съвместна пресконференция.

След като в сряда вечерта делегацията излетя със самолет до Полша, а оттам се качи на влак, българският министър-председател бе посрещнат преди обед в Киев от вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

 В рамките на визитата си премиерът Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.

"Виждаме пълен ужас. Каква военна операция, когато се унищожават домовете на мирни граждани? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни. Не можем да кажем - това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува", заяви пред придружаващите го български медии Кирил Петков, след посещение на разрушения град Бородянка.

Петков допусна, че президентът Радев не е наясно какво се случва в Украйна.

Преди срещата със Зеленски е предвидено българската делегация да посети още Буча и Ирпин.

"Трябва да имаме ясна позиция, като ''Продължаваме промяната'' вчера я заявихме ясно – ще гласуваме следващата седмица в Народното събрание за военна подкрепа за Украйна, ще продължим и хуманитарната помощ", каза Петков. "На Зеленски със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор", каза още министър-председателят.

Междувременно президентът Румен Радев коментира, че не трябва да се забравя, че в Украйна има 300-400 хил. българи, които са точно в зоната на конфликта. "Това се разбира от редица европейски лидери. Не се разбира от някои хора в България, за съжаление", посочи Радев пред журналисти в Испания, където е на официална визита. Той отклони въпроса как би реагирал, ако другата седмица в Народното събрание бъде гласувана военна помощ за Украйна и единствено заяви: Очаквам да чуя дебатите в парламента, всяка партия с какви мотиви ще се включи. 

Президентът предупреди: На вратата чука вторичната вълна от войната в Украйна, светът е изправен пред продоволствена криза. Според него задачата на правителството е да намери нови алтернативи на руския газ, но не и на по-висока цена. "Цинично е в най-бедната държава в ЕС да кажеш, ще намерим друг начин, но ще плащаме по-скъпо", каза Радев.

В Киев нашата делегация ще проведе среща и с представители на българската общност в Украйна.

Заедно с премиера Кирил Петков пътуват началникът на кабинета Лена Бориславова, министърът на отбраната Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и директорът на ''Ситуационен център'' към МВнР Антон Марков. 

БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на оръжия и боеприпаси на Украйна.

Снимка: Стоп кадър/НОВА

#Кирил Петков #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници