Съдът се произнася за пожара във влака София–Кардам

Съдът се произнася за пожара във влака София–Кардам
Адвокатът на пострадалите семейства Йорданка Вандова бе категорична, че вината на тримата подсъдими е доказана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново се очаква да произнесе в петък присъдите по делото за пожара във влака София–Кардам, при който през 2008 г. загинаха деветима души.

Прокурорът и частните обвинители поискаха максимални присъди – по 15 г. за шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова, и 6 г. за бившия заместник-директор на „Спални и специални вагони“ в БДЖ Георги Иванов.

Адвокатът на пострадалите семейства Йорданка Вандова бе категорична, че вината на тримата е доказана, предаде БНР.

„Началникът от БДЖ е издал една заповед, според която разпорежда със специални щифтове да се заключват вратите отвътре. Това е в основата на невъзможността хората безпрепятствено да се спасят. За хората от превозната бригада се установи, че наредбите, които им вменяват конкретни задължения, свързани с безопасното пътуване, първото нещо, което според тези наредби те трябва да предприемат, е да осигурят безпрепятствено напускане на хората. Те не са направили нищо“, заяви Вандова.

Шафнерът и началникът на влака поискаха да бъдат оправдани, защото са направили всичко възможно за спасяване на пътниците, но не са успели, тъй като огънят бързо е обхванал вагона.

Според майката на загиналия Даниел Вичев – Дора Вичева, няма истински справедливо наказание за виновните за трагедията.

„Ние никога няма да бъдем удовлетворени от присъдата, която ще чуем, защото животът на децата ни, на моето дете, е безвъзвратно загубен. Девет загубени живота за няколко минути вследствие на бездействието на БДЖ, слабия професионализъм, неадекватните действия на двамата основни герои. За това не се иска нито средно, нито висше образвание – да дръпнеш една спирачка и да отвориш вратите, да евакуираш пътниците. Те можеха сами да се спасят само ако не бяха заключени тия врати“, каза тя.

#София #Кардам #пожар #влак #Велико Търново #Георги Георгиев #Иванка Костадинова #Георги Иванов #БДЖ #Йорданка Вандова #Дора Вичева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници