ЕС обезпокоен от процеса срещу „Пуси райът" в Русия

ЕС обезпокоен от процеса срещу „Пуси райът" в Русия
Трите бяха признати за виновни за хулиганство и подстрекаване към религиозна омраза, съобщи прокурорът по време на изслушване в съда в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз изрази „безпокойство" от процеса срещу трите членки на руската пънк група „Пуси райът", изправени пред съд заради „пънк молитва" срещу Путин.

ЕС реагира по тази тема след изявлението на една от адвокатките по делото, че ще сезира Европейския съд по правата на човека в знак на протест срещу малтретирането на обвиняемите, предадоха АФП и БГНЕС.

„Ние имаме свидетели на изтезанията и нечовешкото отношение спрямо подсъдимите – те са били лишавани от сън, не са им давали нормална храна, били са унижавани," заяви адвокатката Виолета Волкова по време на заседанието на Хамовническия съд в Москва.

Прокурорът по делото поиска присъда 3 години затворнически лагер за 22-годишната Надежда Толоконникова, 29-годишната Екатерина Самуцевич и 24-годишната Мария Альохина заради техния „пънк молебен" срещу Путин в московската катедрала „Христос Спасител".

Трите бяха признати за виновни за хулиганство и подстрекаване към религиозна омраза, съобщи прокурорът по време на изслушване в съда в Москва.

Виолета Волкова отправи обвинения и срещу начина, по който процесът се води досега, и по-конкретно за малкото време, дадено на защитата, за да се запознае с документите по делото, твърде експедитивните дебати, изфабрикуваните от съда доказателства и възпрепятстването на свидетели на защитата да дадат показания.

„Трите обвиняеми извършиха хулиганство, мотивирани от религиозната омраза и враждебността към православните вярващи," заяви прокурорът.

Младите жени, които се намират в ареста от пет месеца, рискуваха до седем години затвор. Те изслушаха спокойно пледоарията на прокурора, който освен това ги обвини, че „са извършили грижливо планирана провокация" и „са се противопоставили на православния свят".

ЕС е „обезпокоен от нередностите, констатирани в този процес след арестуването на групата през март и по-конкретно от условията, при които са държани, и от начина, по който протича процесът предвид информациите за сплашване на адвокатите, журналистите и евентуалните свидетели," заяви говорител на ръководителката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън.

„Молитвата" срещу Владимир Путин предизвика многобройни реакции на неодобрение в страната. Но много известни руски и чуждестранни личности защитиха обвиняемите, като заявиха, че делото срещу тях и държането им в ареста е непропорционално на деянията им.

#ЕС #Катрин Аштън #„Пуси райът" #Владимир Путин #Надежда Толоконникова #Екатерина Самуцевич #Мария Альохина #Виолета Волкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници