Пенсиите ще се индексират с по-висок процент догодина

Пенсиите ще се индексират с по-висок процент догодина
Бисер Петков / БГНЕС
A A+ A++ A

Догодина пенсиите ще се индексират с по-висок от предвидения процент. Това прогнозира по БНР управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Той беше избран единодушно за втори мандат, заедно със заместника си, от Народното събрание в петък.

В тригодишната бюджетна прогноза е предвидено от 1-ви юли с 1.6%  да се осъвременят всички пенсии, отпуснати до края на тази година. Към момент данните за нарастването на осигурителния доход, който влияе върху този темп, са по-оптимистични - нарастват по-бързо от това, което е предвидено. Така че в края на годината, когато бюджетната процедура ще бъде към своя финал, ще има по-голяма яснота какъв процент осъвременяване ще се заложи за следващата година.

Разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017 г. те ще са поне с 300 милиона повече. Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на вноската с 1 процент. НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път.

Тази информация да се подава електронно към работодателя и ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза, но да отпадне задължението да посещава своя работодател, или по свои близки да изпраща болничния лист и по този начин да го уведомява за временната нетрудоспособност.

#пенсии #индексация #Петков #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »